Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 20 maart 2006

Roel van Duin, doener en bouwer in hart en nieren (1925-2001) Onthulling plaquette en opening expositie in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Vanaf maandag 3 april a.s. staat Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad in het teken van het leven en werk van prof.dr R.H.A. van Duin. Hij leverde als hoofddirecteur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders een bijzondere grote bijdrage aan de inrichting van Flevoland. De opening van een speciale expositie en onthulling van zijn plaquette vormen het hoogtepunt van de dag.

Onthulling plaquette
Op maandag 3 april a.s. staat Nieuw Land Erfgoedcentrum van 10.30 tot 13.00 uur in het teken van een programma dat is gewijd aan de nagedachtenis van Roel van Duin. Bijzonder onderdeel van het programma is de onthulling van de plaquette van Roel van Duin in de hal van Nieuw Land. Deze plaquette is gemaakt door Frans van der Ven, beeldhouwer in Almere, op initiatief van Wim de Weerd en Pieter Zuiderveld. De plaquette kwam tot stand met financiële steun van Bouwbedrijf Moes, Cammingha groep, Centrada, Gemeente Lelystad, Hak & Rein Vos notarissen, en Rabobank Flevoland. De onthulling van de plaquette zal worden verricht door Pieter Groen, de kleinzoon van Roel en Leni van Duin.

Expositie
Tevens zal op 3 april de expositie 'Roel van Duin, doener en bouwer in hart en nieren (2 november 1925-26 januari 2001)' worden geopend. Aan de hand van persoonlijke stukken, die Nieuw Land kreeg van mevrouw Leni van Duin-Voss, aangevuld met foto's en voorwerpen uit de collecties van Nieuw Land, wordt een sfeervol beeld gegeven van het persoonlijk leven van Roel van Duin.

De bezoeker van de tentoonstelling krijgt een inkijkje in de kinder- en jeugdtijd van Van Duin in de jaren dertig en veertig, zijn studententijd aan de Landbouwhogeschool in Wageningen in de jaren vijftig, het daaropvolgende werk als cultuurtechnicus, onder andere in dienst van de RIJP, in de jaren zestig en zeventig, en zijn werk als hoofd van de RIJP in de jaren tachtig.

Door het accent op de persoon van Roel van Duin is de expositie bijzonder herkenbaar voor generatiegenoten. Zoals velen die zijn geboren in de jaren twintig, kwam hij uit een groot gezin dat weinig luxe kende en wist hij zich via studie en 'flink aanpakken' op te werken in de samenleving. Zijn katholieke geloof was een belangrijke gids in zijn leven, als cultuurtechnicus geloofde hij in de maakbaarheid van de samenleving. De inrichting van de IJsselmeerpolders zag hij als een proces dat nooit af zou zijn. Hij was een groot voorstander van de droogmaking en inrichting van de Markerwaard.

Natuurbouw
De onthulling van de plaquette en opening van de expositie 'Roel van Duin, doener en bouwer in hart en nieren' vinden plaats in het kader van het bredere project Natuurbouw dat op 28 januari jl. van start ging met de opening van de fototentoonstelling 'Gezien door de ogen van Vincent.. De Oostvaardersplassen'. Beide exposities zijn in Nieuw Land te bezichtigen t/m 4 september 2006.