Technische Universiteit Delft

Een stap te ver (60 jaar infrastructuur)
28 maart 2006 door M&C

Studium Generale

03 april 2006 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45-49, Delft

De enorme toename van het verkeer in de afgelopen 60 jaar heeft niet alleen comfort gebracht, maar ook nadelen. Files in het wegverkeer, overvolle vliegvelden en spoortrajecten. En niet te vergeten grote ongevallen die in ieders geheugen gegrift staan: de Boeing in de Bijlmer, de Hercules bij Eindhoven, spoorwegongevallen door ATB systemen, mistongevallen op autosnelwegen en tunnelbranden in diverse Europese landen.

Het is de vraag of de trend in de goede richting gaat: de enorme toename van het aantal voertuigen en daarnaast een aantal grote infrastructuurprojecten die onder kritiek liggen in de Tweede Kamer. Dan bekruipt je een gevoel van onzekerheid; gaat het wel goed?

Uit de ervaringen met het evalueren van veiligheid in de afgelopen 60 jaar blijken op zowel het niveau van strategische als tactische besluitvorming lacunes te bestaan. Veiligheid, milieu en economie lijken in de besluitvorming in onbalans te zijn. De nadruk ligt op kostenbeheersing.

We zijn een zuinig volkje, maar is de zuinigheid van de overheid niet een stap te VER? Tenslotte woei ook de Dom in Utrecht door bezuinigingen om.

Door John Stoop, Veiligheidskunde TU Delft, faculteit TBM. John Stoop heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de "Veiligheids Effect Rapportage" door de commissie Duijvestein.