Gemeente Alkmaar


Donderdag 30 maart 2006

Opnieuw groot onderzoek in Alkmaar en omstreken

Gemeente Alkmaar start volgende week Omnibus 2006

10.000 mensen in Alkmaar en omstreken ontvangen volgende week, vanaf maandag 3 april, de Omnibus 2006. Een omnibus is een grootschalige enquête die de gemeente Alkmaar jaarlijks uitvoert. De vragen gaan dit jaar onder meer over sport, vrije tijd en uitgaan, leefbaarheid en veiligheid, energiebesparing, openbare bibliotheek en de relatie tussen burger en overheid. De formulieren worden tussen 3 en 21 april weer opgehaald.

3200 Alkmaarders zijn uit een willekeurige steekproef uit alle bewoners boven de 18 jaar per deelnemende gemeente naar voren gekomen. Vanaf 3 april brengen bezorgers de enquêtes persoonlijk rond. Deze bezorgers komen de vragenlijsten tussen 3 en 21 april ook weer ophalen en kunnen hiervoor dan ook direct bij aflevering een afspraak maken. Als de persoon niet thuis is, wordt de enquête in de brievenbus gedaan. De bezorger kan eventueel behulpzaam zijn bij het invullen van de enquête. Het is de bedoeling dat degene aan wie de enquête is geadresseerd de vragenlijst ook zelf invult.

Anoniem

Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk enquêtes ingevuld terugkomen. Deelname aan het onderzoek blijft volkomen anoniem. De formulieren worden gescand en daarna vernietigd. De formulieren zijn zeker niet voor commerciële doeleinden bestemd.

Resultaten

De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar voert de omnibus uit. De medewerkers van deze afdeling stellen de vragenlijst op, in samenwerking met verschillende opdrachtgevers waaronder de gemeente zelf. Zij zorgen er ook voor dat alle enquêtes verwerkt worden. Alle retour gekomen enquêtes worden gescand door een computer. Zo kunnen alle gegevens snel verwerkt worden. De resultaten worden per onderwerp gebundeld in een rapport en worden gebruikt ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid.

Website

Feiten & cijfers over Alkmaar zijn te vinden op www.alkmaar.nl. Klik op het plaatje met het telraam en u komt bij de site 'Alkmaar in cijfers' terecht.

Meer informatie: afdeling Communicatie, Inge Jonker, (072) 548 89 90
-----------------------

---- --