Brand republic

Leeuw Györ uit Bratislava verhuist naar Utrecht

Ontwerpbureau Brand Republic uit Utrecht adopteert de oude leeuw Györ uit de dierentuin van Bratislava in Slowakije. De dierentuin kan zelf niet meer voor de leeuw zorgen vanwege zijn hoge leeftijd van 18 jaar en de verzorging die daar bij komt kijken aldus Bjorn Veenstra van Brand Republic. De dierentuin verkeert al langer in financiële moeilijkheden en heeft eerder dit jaar ook al een beer verhuisd naar de Zoologische Garten in Berlijn.

Omdat de leeuw ook niet meer zichtbaar was voor het publiek, zou hij binnen twee maanden sowieso een spuitje krijgen. Wij werken samen met een ontwerpbureau in Bratislava. Daar hoorde ik begin januari van de problemen bij de dierentuin. Omdat de leeuw voor ons een bijzonder dier is en een centrale rol speelt in onze eigen huisstijl en communicatie, wilden wij kijken of we iets konden betekenen voor de oude dag van Györ. En dat is gelukt, zoals het er nu naar uit ziet. Uiteindelijk is, na veel bureaucratie en getouwtrek, iemand van het Ministerie van Landbouw van Slowakije bereid gevonden om mee te werken aan de verhuizing naar Utrecht en de vergunningen in orde te maken, aldus Veenstra. Györ wordt op donderdag 30 maart met een vrachtwagen vervoerd en op maandag 3 april in Nederland verwacht. De dierenarts en de vaste verzorger zullen Györ op zijn reis begeleiden. Zelf rijden we met een auto er achteraan. Het blijft toch een bijzondere onderneming, stelt Veenstra.

De leeuw wordt als eerste overgebracht naar Veemarkt Utrecht. Dit bleek de enige plek in Utrecht te zijn met de juiste faciliteiten om de leeuw op korte termijn te verzorgen en te huisvesten. Er is afgesproken dat de leeuw hier in ieder geval tot begin juni kan blijven. Veenstra in die tijd willen we een definitieve plek gevonden hebben. Een van de opties is een verblijfsruimte in de tuin van ons kantoor in Utrecht. De dierentuinen in Nederland staan niet te juichen en hebben al aangegeven dit als een waardevol maar wel particulier initiatief te beschouwen.

Einde bericht.


Noot voor de redactie,