Museon Den Haag

30 maart 2006

Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

070-3381421 of 0616578515

Persconferentie 'Aldabra' tentoonstelling in het Museon

De op maandag 3 april om 14.00 uur geplande persconferentie over de expositie 'Aldabra, het laatste paradijs op aarde' is om organisatorische redenen verplaatst naar donderdag 20 april a.s., aanvang 14.00 uur. Reid Steenhuis (14) en Jeanet Kuit (16) delen dan, samen met expeditiecoördinator Danny Ellinger, hun persoonlijke expeditie-ervaringen met de aanwezigen. De scholieren worden uitgebreid geïnterviewd over hun verblijf op Aldabra gedurende de periode 23 t/m 31 maart 2006. Ook wordt uniek filmmateriaal van hun tocht en verblijf aldaar vertoond. De pers is hierbij van harte uitgenodigd. U kunt zich per e-mail aanmelden via rdwinter@museon.nl of telefonisch op 070-3381421.

Jeanet en Reid zijn naar Aldabra gereisd op uitnodiging van de Aldabra Foundation. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van dit 'laatste paradijs op aarde'. Met het verslag van hun reis, dat ze tijdens de reis maakten onder begeleiding van producent Gorilla Multimedia en enkele leden van de Aldabra foto-expeditie, willen zij in Nederland aandacht vragen voor de pracht van Aldabra en voor de noodzaak dit unieke eiland te beschermen voor de toekomst. Aldabra is uniek omdat het door de Seychellen, de eilandengroep waar Aldabra staatkundig onder valt, geschonken is aan de wereldgemeenschap. Aldabra is dus van ons allemaal. Aldabra heeft UNESCO status.

Fotoboek
De reis van de kinderen is een direct vervolg op de foto-expeditie die Foto Natura, onder leiding van topfotograaf Danny Ellinger, in 2005 maakte een aantal Nederlandse natuurfotografen en filmers. In 20 dagen tijd werden zo'n 125.000 foto's gemaakt. Een prachtige selectie daarvan is opgenomen in het samen met het Wereld Natuur Fonds gemaakte fotoboek 'Aldabra, een unieke stip op 9.24 zuid, 46.12 oost'. Het boek is te bestellen via de servicelijn van het Wereld Natuur Fonds, tel. 0900 - 1962 of via www.aldabra.nl

Uniek ecosysteem
Aldabra is een atol dat op een stuk duinlandschap na volkomen vlak is. Het is een van jongste eilanden van de Seychellen, gefundeerd op een uitgedoofde vulkaan. Dat is nog altijd te zien aan de ellips die de lagune omsluit waaronder de vroegere krater ligt. De oceaan rondom is vierduizend meter diep. Het eigenlijke vulkanische gesteente ligt op vijfhonderd meter diepte. De rest van de opbouw bestaat uit kalk en versteend koraal. Hoewel het op een grote uitgedoofde vulkaan ligt, is Aldabra niet meer dan een streep aan de horizon - bijna onvindbaar. Dat zal zeker hebben bijgedragen aan het behoud van de zo unieke natuur van dit eiland. Het eiland Aldabra bestaat eigenlijk pas ongeveer 125.000 jaar en dus ook alles wat er op leeft. Het leven op dit afgelegen atol heeft een heel korte (vergeleken met de rest van de wereld) en een heel aparte evolutie meegemaakt. Er is een eigen ecosysteem ontstaan. De meeste diersoorten kwamen op het eiland terecht met de zeestromingen en de heersende winden van Madagaskar. De planten en landdieren die er tegenwoordig leven zijn er puur toevallig terechtgekomen, meedrijvend op een stuk boom of misschien wel op eigen kracht. De reuzenschildpad speelt er de hoofdrol.

Tentoonstelling
De expositie 'Aldabra, het laatste paradijs op aarde', is door het Museon gemaakt in samenwerking met fotobureau Foto Natura en the Aldabra Foundation. Centraal daarin staan natuur en avontuur. Het bevat naast een selectie van de foto's, die de expeditie op Aldabra maakte, ook filmmateriaal waardoor de bezoeker een goed beeld krijgt van de extreme omstandigheden waaronder de fotografen hun werkzaamheden hebben verricht. Tevens is er aandacht voor de apparatuur en diverse gebruiksvoorwerpen die de expeditieleden hebben gebruikt. De expositie is vanaf 8 april tot en met 29 oktober 2006 geopend voor het publiek. Op 20 april zal de officiële opening plaatsvinden, aansluitend aan de persconferentie.

'Jouw Wereld, Mijn Wereld'
'Jouw Wereld, Mijn Wereld' is de vaste nieuwe expositie in het Museon. Op een moderne manier wordt getoond rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. In het expositieonderdeel 'De zee' wordt de enorme biodiversiteit en het belang van de zee voor het leven op aarde op een bijzondere manier voor het voetlicht gebracht.

Voorzieningen

Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

Extra informatie
In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e- mail: rdwinter@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl. Voor meer informatie over de expeditie kunt u contact opnemen met: Danny Ellinger, directeur Foto Natura/Picturebox, telefoon 075-6223022 (e-mail:
d.ellinger@fotonatura.com)

Kijk ook op www.aldabra .nl