Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Staatssecretaris van Cultuur, Medy van der Laan lanceert de 'Aquabrowser' bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Op maandag 3 april om 15.30 uur wordt in de Foyer van de Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587 de 'Aquabrowser' gelanceerd met als nieuwste ontwikkelingen:


* thuisgebruik van informatiedatabanken

* alle bronnen in één zoeksysteem

* database Amsterdams Uitburo (AUB) toegevoegd aan het zoeksysteem

Niet alleen in de bibliotheek, maar nu ook vanuit thuis bereikbaar.

Niet separaat zoeken, maar nu integraal met alle databanken in één zoeksysteem. Vanaf dit moment geldt voor de gebruikers van de OBA: zoeken is vinden!

Met de AquaBrowser Library® van de Openbare Bibliotheek Amsterdam doorzoekt de klant in één keer onder andere:
* de catalogus van de Openbare Bibliotheek Amsterdam
* Muziekweb (met vanaf mei meer dan 300.000 cd's ter download)
* Al@din, de vraagbaak van de bibliotheken
* Schoolbieb, Davindi, WSF 13 onder 1 knop, enz.
* alle artikelen (full text en inclusief het archief) van de 5 landelijke kranten en 6 tijdschriften: AD, Volkskrant, Parool, NRC, Trouw, Elsevier, FEM, Opzij, Quote en VN.
* Keesings Historisch Archief

* Van Dale woordenboeken

* Uniek is ook de koppeling met de databank van het NUB (Nederlands Uitburo). Hiermee kan een lid van de OBA niet alleen een recensie gratis lezen van Vrij Nederland over een voorstelling, maar ook direct het kaartje online kopen bij het Amsterdams Uitburo.

Deze bijzondere lancering wordt om 16.45 uur gestart door Staatssecretaris Medy van der Laan met verrichten van de eerste officiële zoekopdracht.

De middag wordt gepresenteerd door Dhoya en Aren, de vaste presentatoren van 'Amsterdam wordt wakker', het radioprogramma van Amsterdam FM dat LIVE uitzend vanuit de Centrale Bibliotheek.

Op het programma staat onder andere een welkomstwoord van Hans van Velzen (directeur van de OBA), een toelichting op de samenwerking VOB/OBA door Jan-Ewout van de Putten, directeur Vereniging Openbare Bibliotheken, er wordt een toepasselijk gedicht voorgedragen door Marlies Somers, de nieuwste trends in cultuur en maatschappij worden belicht door Dhoya Snijders en Aren van de Muije.

De Aquabrowser Library is een gebruiksvriendelijk en krachtig zoeksysteem waarmee de gebruiker razendsnel informatie kan vinden. De Aquabrowser reikt de gebruiker continu suggesties aan waardoor deze voortdurend op nieuwe ideeën wordt gebracht. Deze suggesties bestaan uit relevante associaties, vertalingen of woorden die qua spelling of klank lijken op het zoekwoord. Ook kunnen de informatiedatabanken thuis geraadpleegd worden. Een mooi voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden is de combinatie met de database van het Amsterdams Uitbureau. Wie bij de OBA een kaartje koopt voor een voostelling van Herman van Veen krijgt direct ook alle aanwezige materialen in de bibliotheek aangeboden. En wie omgekeerd in de catalogus een CD zoekt van Herman van Veen wordt direct geattendeerd op een voorstelling.

Het streven om het nieuwe zoeksysteem gelijk met het nieuwe bibliotheeksysteem in te voeren is gelukt.

/////////////////////////////////////einde persbericht ////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie,