Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie pakt luchtkwaliteit aan: per 3 april subsidie voor roetfilters in OV-bussen

Vanaf 3 april 2006 kunnen kaderwetgebieden (stadsregio's) en provincies een subsidie aanvragen voor het schoner maken van stads- en streekbussen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt hiervoor in 2006 en 2007 in totaal EUR 12 miljoen beschikbaar voor het inbouwen van roetfilters of maatregelen, die ook een positief effect op de luchtkwaliteit hebben(bijvoorbeeld aardgasbussen).

Het kabinet heeft vorig jaar ingestemd met het beschikbaar stellen van EUR 400 miljoen ten behoeve van luchtkwaliteit. Van dit bedrag is reeds voor EUR 300 miljoen een pakket maatregelen bestemd voor de verbetering van de luchtkwaliteit . Deze maatregelen worden naderhand in het nationaal samenwerkingsprogramma luchtkwaliteit opgenomen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt graag bij aan het stimuleren van schoner lokaal vervoer in gemeenten en provincies en vergoedt EUR 7.000 per bus.

Ongeveer de helft van de Nederlandse OV-bussen komt in aanmerking voor een roetfilter. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kan de introductie van roetfilters in het openbaar vervoer een aanzienlijke bijdrage betekenen in de verbetering van de luchtkwaliteit.

Aanvragen voor de regeling kunnen van 3 april 2006 t/m 30 juni 2007 worden ingediend bij SenterNovem.

Er is ook een subsidieregeling voor taxi's en bestelbussen via het ministerie van VROM.