Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA stelt vragen over gevolgen huurbeleid Dekker voor Haarlem

De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over de gevolgen van het nieuwe huurbeleid van minister Dekker voor Haarlem. Dinsdag 28 maart debatteerde de Tweede Kamer over dit huurbeleid. De plannen van minister Dekker blijken daar te kunnen rekenen op een meerderheid. De raadsleden Jan Nieuwenburg, Jeroen Fritz en Oktay Özcan willen nu van het College weten welke gevolgen dit nieuwe huurbeleid voor Haarlem zal hebben en wat er lokaal kan gebeuren om de eventuele negatieve gevolgen van het huurbeleid te verminderen.

De PvdA vreest dat er door het nieuwe beleid te weinig betaalbare huurwoningen in Haarlem zullen overblijven. Nieuwenburg: "De huren zullen afhankelijk worden van de WOZ-waarde. De huren van woningen met een hoge WOZ-waarde zullen daarom enorm verhoogd worden. Wij willen van het College weten van hoeveel woningen in Haarlem de maximale huur fors verhoogd wordt en hoe die woningen verspreid liggen over de stad. Wij vrezen namelijk dat het aantal betaalbare huurwoningen fors zal verminderen, waardoor Haarlem onbetaalbaar wordt voor minima en starters op de woningmarkt. Bovendien zijn wij bang dat de goedkope woningen meer geconcentreerd zullen worden in enkele wijken, waardoor Haarlem meer gesegregeerd raak".

Daarnaast is de PvdA bang dat het beleid de doorstroming op de woningmarkt zal tegenwerken. Fritz: "De coalitiepartijen hebben de plannen van Dekker zo aangepast dat de huurverhoging niet geldt voor zittende huurders. Mensen zullen dus minder snel geneigd zijn te verhuizen, omdat ze dan geconfronteerd worden met een enorme huurverhoging. Daardoor zullen bijvoorbeeld ouderen in veel te grote woningen blijven zitten, waardoor deze niet beschikbaar komen voor andere huurders. Dit is met name slecht voor jonge starters op de woningmarkt".

Tenslotte wil de PvdA weten wat de gevolgen van het huurbeleid zijn voor verbetering van Haarlemse woningen. Özcan: "Om de leefbaarheid en woonkwaliteit in de Haarlemse wijken te verbeteren is herstructurering soms noodzakelijk. Maar huurders zullen hier door het nieuwe huurbeleid eerder tegen zijn. Want als ze, als gevolg van de herstructurering, (tijdelijk) moeten verhuizen verliezen ze hun huurbescherming en krijgen ze dus te maken met een enorme huurstijging. De PvdA vindt het belangrijk dat herstructurering met instemming van de bewoners gebeurt, maar dat wordt met dit beleid wel een stuk moeilijker".

Zaterdag 8 april is er een grote demonstratie tegen de huurplannen van Dekker in Amsterdam. De PvdA steunt deze demonstratie. De demonstratie begint om 13:00 uur en vindt plaats op De Dam in Amsterdam. Voor meer informatie: www.stopdekker.nl.

*** EINDE PERSBERICHT ***