FNV

Stress op het werk geeft groot risico RSI

Werkstress is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van RSI. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder werknemers werkzaam bij banken. Mensen met werkstress hebben meer dan driemaal hogere kans op het krijgen van RSI. Tot nu toe werd werkstress als een effect gezien van belastende arbeidsomstandigheden maar niet als aparte oorzaak voor gezondheidsklachten, zoals RSI.

Onder werkstress wordt verstaan: een dusdanige herstelbehoefte na het werk dat er een verhoogd risico is op verzuim.

Bedrijfsartsen zouden bij de behandeling van RSI-klachten werkgerelateerde stressbronnen in de werkorganisatie moeten opsporen en waar mogelijk aanpakken. Tot nu toe gebeurt dat niet of nauwelijks.

Het onderzoek, dat is gedaan door SKB Vragenlijst Services, bevestigt ook de samenhang van RSI met bekende risicofactoren zoals veel uren beeldschermwerk en werkplekinrichting en/of werkhouding. Het blijkt dat bij langdurig beeldschermwerk per dag de kans op RSI twee keer zo groot is. Hoe meer uren beeldschermwerk, hoe groter de kans op RSI.

Om RSI te voorkómen moeten bedrijfsartsen, A&O-deskundigen, HR-managers en lijnmanagement nauwer samenwerken. RSI moet op verschillende manieren worden aangepakt, waarbij het belangrijk is om én de oorzaken van werkstress (werkdruk, emotionele belasting etc) én het aantal uren beeldschermwerk én de werkplek en werkhouding aan te pakken. Tot nu toe wordt gepoogd RSI-klachten te bestrijden door de werkplek anders in te richten en voorlichting te geven. Dat blijkt niet voldoende. Maatregelen op het terrein van werktaken, werkprocessen en werkdruk worden nauwelijks genomen.

Mede-auteur Hester Konijnenberg van FNV Bondgenoten: We hebben altijd gezegd dat werkstress en werkdruk invloed hebben op het ontstaan van RSI. Nu zien we dit met het onderzoek bevestigd. Hopelijk beseffen werkgevers nu ook dat alleen het aanpassen van de werkplek en het geven van voorlichting niet voldoende is om RSI te voorkomen. De combinatie met verlichten van werkstress én beperken van het aantal uren beeldschermwerk is bij de banken van groot belang.

Werknemers in het bankwezen hebben relatief meer RSI-klachten dan gemiddeld: 29 % tegenover 25 % voor de algemene beroepsbevolking. Ongeveer 8 % van de bankwerknemers verzuimde in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek minimaal eenmaal van het werk in verband met RSI-klachten. Van de werknemers die RSI-klachten hebben, ervaart 48 % veel werkstress.

In het wetenschappelijke onderzoek, dat gepubliceerd is in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde, is de samenhang tussen RSI-klachten en risicofactoren voor RSI onderzocht. De uitkomsten zijn gebaseerd op ervaringen van meer dan 5000 werknemers in de bankensector in 2002 en 2003. In het Arboconvenant Bankwezen is afgesproken dat er jaarlijks onderzoek gedaan wordt naar het vóórkomen van RSI-klachten, werkdruk en werkstress. Dit om ziekteverzuim en WAO-instroom te voorkómen.
---