Docenten in hoger onderwijs laten van zich horen

Bex communicatie

Docenten in het hoger onderwijs laten van zich horen
Start nationaal onderzoek docenten en aio's

Vanaf vandaag is het woord aan docenten en aio's op hogescholen en universiteiten. In Onderwijs aan het woord kunnen zij hun mening geven over hun beroep en de praktijk van het hoger onderwijs. Hiermee kunnen zij duidelijk maken waar het beter kan en beter moet. Docenten en aio's kunnen tot en met 21 april 2006 de enquête invullen op www.onderwijsaanhetwoord.nl

Staatsseceratris Rutte van onderwijs is zeer benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek, 'Mijn begeisterungsagenda werkt alleen als docenten in de beste omstandigheden hun vak kunnen uitoefenen. Daarom wil ik van hen weten waar het goed gaat en waar het beter kan.'

Professionalisering
Het onderwijs staat in de publieke belangstelling en veel deskundigen praten er over mee. Dit zijn vooral bestuurders en vertegenwoordigers van overkoepelende organisaties. Onderwijs aan het woord biedt de belangrijkste deskundigen, docenten en aio's, de kans nu zelf hun stem te laten horen. Via dit nationale onderzoek kunnen zij aangeven hoe zij de professionalisering van hun beroep zien. Wat voor knelpunten zien zij? Welke kansen zien zij? Waar liggen punten voor verbetering? In de enquête komen dergelijke vragen aan de orde.

Verschillende onderwijssectoren
Docenten en onderwijsondersteuners in het primair en voortgezet onderwijs en de beroeps- en volwasseneneducatie kunnen al langer via de enquête op www.onderwijsaanhetwoord.nl van zich laten horen. De enquête voor het onderwijspersoneel uit deze sectoren staat open vanaf 13 maart 2006. Inmiddels hebben al meer dan 10.000 personen deze enquête ingevuld. Op de website van Onderwijs aan het woord kwamen verschillende e-mails binnen van docenten uit het hoger onderwijs. Zij gaven aan dat ook zij het nodige te zeggen hebben over hun beroep. Ook staatssecretaris Rutte van OCW heeft aangegeven benieuwd te zijn naar de mening van deze docenten. Daarom is er een aangepaste enquête gemaakt voor het hoger onderwijs. De enquête voor de andere onderwijssectoren is verlengd tot en met 21 april 2006.

Themaprofielen
De resultaten van het onderzoek leveren verschillende thema's en profielen op. Dat wil zeggen groepen docenten die bepaalde eigenschappen met elkaar gemeen hebben of dezelfde thema's van belang vinden. In debatten worden deze thema's vervolgens uitgewerkt. Er kunnen netwerken ontstaan waarin de onderwijsprofessionals gezamenlijk kunnen optrekken en op bepaalde thema's verder gaan. De uitkomsten van de enquête en de debatten zullen resulteren in een agenda met concrete punten. Deze agenda wordt aangeboden aan minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte van OCW.

Bewindslieden luisteren
Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte van OCW hebben in Onderwijs aan het woord een luisterende rol. Zij gaan op verschillende momenten met onderwijsprofessionals in gesprek en luisteren naar hen. Zij nemen de uitkomsten van het onderzoek mee in hun beleid.

Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel (SBL) en de daarin participerende organisaties (Algemene Onderwijsbond, Onderwijsbond CNV, Onderwijsbonden CMHF/MHP, Platform VVVO) organiseren 'Onderwijs aan het woord' om het gesprek met onderwijsprofessionals op gang te brengen. Het wetenschappelijke onderzoeksbureau IVA, verbonden aan de Universiteit van Tilburg en marketingonderzoeksbureau Zest voeren het onderzoek uit.