Erasmus MC


03-04-2006: Grondige verschuiving van taken op gebied van volksgezondheid
Prof. dr. Marianne Donker aanvaardt leerstoel Volksgezondheidsbeleid

Binnen de volksgezondheid vindt een grondige verschuiving van taken plaats tussen het Rijk en de lokale overheid. Door zaken als dreigende infectieziektes, invoering van de marktwerking en diverse nieuwe wetgeving, richt het Rijk zich steeds meer op preventie en wordt de lokale overheid steeds meer vangnet en regisseur voor sociaal zwakkeren die zich niet kunnen handhaven. Deze visie deelt prof. dr. Marianne Donker, directeur GGD Rotterdam e.o., morgen bij de aanvaarding van de leerstoel Volksgezondheidsbeleid binnen de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

In de afgelopen decennia bestond er een impliciete taakverdeling waarbij preventie vooral een taak van de lokale overheid was, terwijl het Rijk zich bemoeide met de curatieve gezondheidszorg en de care. Volgens Donker is dat nu in rap tempo aan het veranderen. Het Rijk bemoeit zich steeds meer met preventie. Dit komt door de dreiging van wereldwijde epidemieën als SARS en vogelgriep en door het inzicht dat de lokale overheid gebaat is bij professionele preventierichtlijnen op nationaal niveau. Tegelijkertijd stoot het Rijk de curatieve zorg af naar de markt van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De maatschappelijke ondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten stoot het Rijk af naar de gemeenten.

Door deze verschuivingen krijgt de lokale volksgezondheid volgens Donker steeds grotere aandacht voor burgers die buiten de boot dreigen te vallen, of dat nu komt door verslaving, sociaal-economische achterstanden, ouderdom, handicaps of een problematische opvoedingssituatie. De gemeente vangt deze mensen op en helpt hen de juiste zorg te vinden. Dat vraagt een sterke vangnetfunctie en regie op het veld van particuliere zorgaanbieders en verzekeraars. Donker: Juist die volle breedte van de lokale taken op het gebied van de volksgezondheid verdient reflectie en wetenschappelijke bestudering, temeer daar die taken in de toekomst eerder meer dan minder worden. Binnen haar leerstoel formuleert Donker een aantal prioriteiten. Eén daarvan is het versterken van de signaleringsfunctie van de gemeente voor het tijdig opmerken van individuen die risico lopen. Een andere prioriteit is het vruchtbaarder maken van de relatie tussen wetenschap en praktijk door wederzijds praktische ervaring en wetenschappelijke inzichten intensiever te delen.