Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

BZK wordt werkgever topambtenaren

Minister van BZK wordt werkgever topambtenaren

3 april 2006

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is vanaf 1 april 2006 de werkgever van de topmanagementgroep (directeuren-generaal en secretarissen-generaal) bij de rijksoverheid. Dit betekent dat de minister van BZK verantwoordelijk wordt voor alle rechtspositionele aangelegenheden van deze groep (ca. zeventig personen), inclusief de beloningsbeslissingen. De afzonderlijke ministers blijven verantwoordelijk voor de inhoud van het werk van de topmanagers.

De betrokken ambtenaren worden administratief en financieel ondergebracht bij het ministerie van BZK, waar de Algemene Bestuursdienst de werkgeverstaken namens de minister uitvoert. De feitelijke arbeidsvoorwaarden van de topmanagers veranderen door deze maatregel niet.

Het kabinet wil met de verschuiving van de werkgeversverantwoordelijkheid bevorderen dat beloningsbeslissingen op een eenduidige en transparante manier worden genomen. Daarmee geeft het kabinet uitvoering aan de aanbevelingen die onder meer de Algemene Rekenkamer in 2004 heeft gedaan om de eenheid en controleerbaarheid van beloningsbeslissingen voor de ambtelijke top van de ministeries te vergroten. Minister Remkes heeft de Tweede Kamer hierover op 31 januari 2005 geïnformeerd.