Unicef



Honderdduizenden kinderen in Zuid-Sudan voor het eerst naar school

03 april 2006, Juba - Het aantal kinderen dat in Zuid-Sudan naar school gaat, moet tijdens het nieuwe schooljaar, dat vandaag begint, ruim worden verdubbeld.

Door de jarenlange burgeroorlog kent Zuid-Sudan geen goed onderwijssysteem. Unicef schat dat slechts 22 procent van de ongeveer 2,2 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd naar school gaat. Er gaan vier keer zoveel jongens als meisjes naar school en slechts 1 procent van de meisjes maakt de basisschool af. Circa 8600 onderwijzers, die voor de meerderheid uit onopgeleide vrijwilligers bestaan, geven les op ongeveer 2000 scholen die vaak die naam niet verdienen. Kinderen krijgen les in de openlucht en behalve een schoolbord zijn er verder geen leermiddelen.


1,6 miljoen puntenslijpers Om in deze situatie verandering te brengen, is in Zuid-Sudan de 'Go To School'-campagne gestart die door Unicef wordt gesteund. Er staat veel te gebeuren. Meer dan 3,8 miljoen boeken voor leerlingen en onderwijzers zullen over de regio worden verspreid. Elk kind krijgt zijn eigen schoolspulletjes; met hulp van Unicef worden scholen voorzien van onder meer zes miljoen oefenschriften en 1,6 miljoen puntenslijpers. Onderzoekteams registreren hoeveel leerlingen elke school heeft en wat scholen precies nodig hebben. Er worden meer dan 1500 nieuwe klaslokalen gebouwd, onderwijzers krijgen een versnelde bijspijkercursus en het ministerie van onderwijs in Zuid-Sudan krijgt hulp bij de uitvoering van haar taken. Daarnaast worden ouders met behulp van voorlichtingscampagnes gewezen op het belang van onderwijs.

Unicef hoopt dat dankzij de 'Go To School'-campagne dit jaar honderdduizenden kinderen naar school zullen gaan.