Seretide (r) bestrijdt ontstekingsreactie bij COPD

Glaxosmithkline

PERSBERICHT

Emfyseem en chronische bronchitis: nieuw onderzoek

Zeist, 3 april 2006 - In het vooraanstaande medische vaktijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine is nieuw medisch onderzoek gepubliceerd op het gebied van COPD. De conclusie van het onderzoek luidt dat Seretide, een combinatiegeneesmiddel van GlaxoSmithKline, een duidelijk effect heeft op de ontstekingsreactie waarmee COPD altijd gepaard gaat. Seretide is momenteel het enige combinatiegeneesmiddel waarvan de werking tegen de ontsteking bij COPD is hard gemaakt met behulp van weefsel- of bioptenonderzoek.
Aan dit 13 weken durende onderzoek hebben 140 patiënten met matige tot ernstige COPD meegedaan. De deelnemende patiënten kregen óf Seretide, óf placebo. Omdat het om een zogenoemd dubbelblind onderzoek gaat, wisten noch de onderzoekers noch de deelnemende patiënten of zij de werkzame stof dan wel het nepmedicijn kregen. Onder meer is slijm uit de luchtwegen - sputum - van de patiënten onderzocht en zelfs zijn er kleine stukjes weefsel - biopten - afgenomen uit hun luchtwegen. De onderzoekers hebben op basis van het sputum en het weefselonderzoek onomstotelijk vastgesteld dat behandeling met Seretide een sterke verlaging van de ontstekingscellen laat zien in vergelijking met placebo. Uit het onderzoek blijkt dat de brede anti- ontstekingseffecten van het geneesmiddel samengaan met een vermindering van de lichamelijke klachten bij de patiënten en een verbetering van hun longfunctie.

COPD: TE VOORKOMEN EN TE BEHANDELEN
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, emfyseem of een combinatie hiervan. De diagnose wordt vaak pas gesteld wanneer de aandoening al ver gevorderd is. Chronische obstructieve longziekte of COPD (= chronic obstructive pulmonary disease) is echter een aandoening die te voorkomen en te behandelen is. COPD wordt beschouwd als een aandoening van de luchtwegen die afwijkingen laat zien op verschillende niveaus, waarbij ontsteking een centrale rol speelt. De lichamelijke verschijnselen bij COPD zijn onder andere: kortademigheid, bemoeilijkte ademhaling, overmatige slijmproductie en chronische hoest. De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken. Intensieve en langdurige blootstelling aan stof, bepaalde chemicaliën en luchtvervuiling kunnen het risico op COPD vergroten. Deze risicofactoren kunnen ook de symptomen verergeren van mensen die al COPD hebben. Acute verslechteringen dragen bij aan het voortschrijden van de ziekte en versnellen de verslechtering van de longfunctie en van de kwaliteit van leven.

OOK EEN FINANCIELE LAST
In Europa bedragen de totale kosten van poliklinische zorg rond COPD 4,7 miljard euro per jaar. Het gemiddelde aantal bezoeken aan de dokter vanwege COPD is in de Europese Unie 17.300 op de 100.000 mensen per jaar.
In Nederland lijden naar schatting 330.000 mensen aan COPD en de totale medische kosten voor COPD worden geschat op 280 miljoen euro. De verwachting is dat dit bedrag in 2025 zal zijn opgelopen tot circa 1 miljard euro, rekening houdend met trends in kosten voor de zorg.

OVER GLAXOSMITHKLINE
GlaxoSmithKline is een internationaal opererende innovatieve farmaceutische onderneming. Haar kernactiviteiten bestaan uit het onderzoek naar en de ontwikkeling van vernieuwende geneesmiddelen en vaccins. De bedrijfsmissie van GlaxoSmithKline luidt: our global quest is to improve the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer.

EINDE PERSBERICHT

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U ZICH WENDEN TOT:
GlaxoSmithKline BV
Mevrouw S. Doornweerd, arts
Telefoon: 030-693 84 08