Gemeente Heerlen


Herzien persbericht

Naar aanleiding van reacties van burgers
Fietsbeleidsplan in de maak

In januari van dit jaar deed de gemeente Heerlen een oproep aan burgers om knelpunten in het fietsnetwerk en de fietsvoorzieningen te melden. Op die oproep hebben 33 mensen gereageerd. Via internet is aan nog eens 1500 burgers een vragenlijst over fietsen in Heerlen toegestuurd. Daarop reageerden 1300 personen. Onder meer op basis van al deze reacties wordt nu een fietsbeleidsplan opgesteld dat in de maand juni aan het college wordt voorgelegd. Mensen kunnen knelpunten blijven melden. Die kunnen niet meer worden opgenomen in het beleidsplan, maar worden serieus behandeld en zo snel mogelijk opgelost.

Aan de hand van de reacties die zijn binnengekomen is een top 5 van knelpunten samengesteld.
1. Snelheid van de fietsroutes (oponthoud door verkeerslichten, geen snelle routes in het centrum.
2. Veiligheid (voorrangssituaties, gladheid)
3. Stallen van de fietsen in het centrum (geen goede bewaakte stalling, te weinig onbewaakte stallingen)
4. Comfort van het wegdek (kwaliteit van de bestrating, wegbreedte voor de fietsers)
5. Aantrekkelijkheid (obstakels op de fietsroutes, rotondes, te weinig fietsstroken en -paden). Verschillende reacties zijn direct doorgestuurd. Bijvoorbeeld als het ging om onveilige situaties of om het beheer en onderhoud van de wegen.

Samen met onderzoek- en adviesbureau SOAB (Adviseurs voor woning en leefomgeving) uit Breda, gaat de gemeente aan de slag met het samenstellen van een fietsbeleidsplan. Als het college van burgemeester en wethouders in juni hierover een besluit heeft genomen treedt de gebruikelijke inspraakprocedure in werking. Op dat moment wordt het plan ter inzage gelegd in het Gemeentelijk Informatiecentrum en wordt het gepubliceerd op internet.

HEERLEN, 3 april 2006
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --