Socialistische Partij

De Wit wil opheldering over kwaliteit ambtsberichten

03-04-2006 * Minister Verdonk baseert haar oordeel of uitgeproceerde asielzoekers veilig kunnen worden uitgezet op kwalitatief ondermaatse ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit blijkt uit berichtgeving van het Algemeen Dagblad, dat onderzoek deed naar de ambtsberichten over Iran, Somalië en Soedan. SP-Kamerlid Jan de Wit wil snel opheldering van Verdonk omdat uitzetting voor sommige vluchtelingen letterlijk een kwestie van leven of dood kan zijn.

Jan de Wit wil opheldering over de kwaliteit van ambtsberichten Vooral de ambtsberichten over Somalië roepen veel twijfels op. Het ministerie van minister Bot blijft volhouden dat het noorden van Somalië veilig is voor minderheden, terwijl rapporten van de VN, UNICEF, de Amerikaanse overheid, Amnesty en Artsen zonder Grenzen het tegendeel beweren. Pas na tien terechtwijzigingen door het Europese hof voor de rechten van de mens zet Nederland niet meer uit naar Somalië.

Naar onveilige landen als Iran, Soedan en Afghanistan zet Verdonk gewoon nog mensen uit. Ook de rapportage over Iran ligt al een tijd onder vuur, bijvoorbeeld waar het gaat om de positie van homo's christenen. In de discussie over de veiligheid van Afghanistan krijgt de laatste weken de benarde situatie van bekeerlingen veel aandacht. Tegen een tot het christendom bekeerde Afghaan werd onlangs de doodstraf geëist.