Saxion Hogescholen
BR>

ma 03 april 2006

Studenten Saxion in de prijzen

Twee studenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Enschede hebben de derde prijs gewonnen in de prestigieuze landelijke scriptieprijs "Horizon Bergse Bos Prijs". Marije Mutter (21) en Melanie Vloon (24) hebben een scriptie geschreven met als titel: "Beelddenken; van stoornis naar gave". Deze scriptie mag gerekend worden tot de beste drie eindexamen-SPH-scripties in 2005 op het gebied van de jeugdhulpverlening. De jury was zeer lovend over de preventieve maatregelen voor het beter kunnen functioneren van het beelddenkende basisschoolkind. De prijs werd uitgereikt door de voorzitter van de jury, prof. dr. J.D. van der Ploeg.

Beelddenkers ervaren begrippen als tastbare beelden. Zo worden getallen door een beelddenker gekoppeld aan iets tastbaars. Een getal kan het beeld oproepen van een aantal kinderen dat staat te wachten voor een achtbaan in een pretpark. Door het beeld van het pretpark kan het kind volledig wegdromen in nieuwe beelden. Deze nieuwe beelden roepen weer andere gedachten en beelden op.

Beelddenkers zijn snel afgeleid. Net als ze ergens mee bezig zijn, zien ze al weer iets nieuws om te doen. Dit is lastig voor henzelf, maar ook voor hun omgeving. De opdracht: 'Doe je jas uit, ruim je tas op en kom naar de keuken om wat te drinken'', is onmogelijk voor een beelddenker. Terwijl het kind naar de opdrachten luistert, ziet het kind het beeld van de jas aan de kapstok, de tas in de kast en het glas drinken in de keuken voor zich. In het gedrag lijkt het kind afwezig te zijn in dagdromerijen, niet geĂŻnteresseerd en onhandelbaar. In de scriptie wordt beschreven met welke onverwachte problemen deze kinderen en hun omgeving te maken krijgen.

De scriptie is te vinden op internet: www.beelddenken.startpagina.nl (zie scriptieMutter & Vloon).


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------