Het Nederlandse Rode Kruis

03 april 2006
Cholera-epidemie dreigt in Soedan

Het Internationale Rode Kruis runt diverse ziekenhuizen in Zuid-Soedan

In februari is er cholera uitgebroken in het zuiden van Soedan. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft infuusbenodigdheden en zoutsupplementen gestuurd om uitdroging te voorkomen. In het ziekenhuis in Juba heeft het Rode Kruis een afdeling ingericht waar patiënten geïsoleerd kunnen worden. Ook heeft het Rode Kruis een watersysteem aangelegd zodat de aanvoer van schoon drinkwater gegarandeerd is.

Medicijnen en schoon drinkwater

Floor Hötte

Floor Hötte werkt voor het Internationale Rode Kruis in Soedan. Iedere dag worden zo´n 20 mensen opgenomen met ernstige vormen van diarree. Er zijn al zesduizend mensen opgenomen en 130 mensen overleden, vertelt Floor. Ook in de stad Malakal is de ziekte uitgebroken en ook daar staat het Rode Kruis samen met Artsen zonder Grenzen de slachtoffers bij met medicijnen en schoon drinkwater.

Epidemie voorkomen
Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, is meer geld nodig, vertelt Hötte. In het zuiden van Soedan is de gezondheidszorg ontwricht. De drinkwatervoorziening en de riolen zijn verwoest en er is een slechte toegang tot ziekenhuizen en klinieken. Een cholera-epidemie heeft hier veel kans en dat moeten we tegengaan.

Al lange tijd actief

Het Rode Kruis is al lange tijd actief in Soedan en zorgt onder andere voor schoon drinkwater

Het Internationale Rode Kruis is al lange tijd actief in Soedan. In het conflictgebied Darfur zorgt de organisatie voor schoon drinkwater en voedsel en biedt medische hulp. Ook herenigt het Rode Kruis mensen die elkaar door toedoen van het conflict uit het oog zijn verloren.

>>> Help Darfur via Stichting Vluchteling
>>> Doneer voor Darfur via het Internationale Rode Kruis (ICRC)