KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

3-4-2006

Succesvol Goofies zeilwedstrijd seizoen afgesloten met harde wind

Op zondag 2 april werd het seizoen van de Goofies winterwedstrijden in Colijnsplaat afgesloten met zon en een harde wind. De bijna 80 deelnemers kregen een betrekkelijk korte baan waarbij rekening was gehouden met weersomstandigheden. Het eerste rak was een kruisrak waarbij de zeilers al direct merkte dat er veel wind stond. Toen halverwege dat rak (een stuk van de wedstrijdbaan) de wind, zoals was voorspeld, nog wat aanwakkerde keerde een aantal schippers om en staakten de wedstrijd om hun spullen heel te houden. De overige zeilers voeren een prachtig stuk met ruime wind gevolgd door een nieuw kruisrak. Tenslotte konden de schippers voor de wind naar de
Zeelandbrug varen. Slechte een enkele schipper zette in dat rak de spinakker.

De resultaten waren wisselend maar altijd spectaculair. Als alles goed ging voeren de boten met geweldige snelheden hun tegenstanders voorbij. Als het fout ging, en dat deed het nogal eens, voeren de tegenstanders die geen spi hadden gezet weer voorbij terwijl de bemanning van de onfortuinlijke boot bezig was om de boot en het zeil weer onder controle te krijgen.

Opvallend is dat de meeste winnaars geen spinakker voerden. Een tweetal boten kreeg problemen met de mast. Van één schip knikte de mast doordat de krachten die er op kwamen te groot werden. De mast bleef er wel op staan en het zeil bleef heel. Op de motor voer het schip naar de haven. Een andere schipper verspeelde zijn mast geheel. Om onbekende reden brak plotseling de mast en viel overboord met zeil en al. Na vergeefse pogingen om de ravage weer aan boord te krijgen bleef de bemanning niets anders over dan het doorknippen van de verstaging en het laten slippen van de mast en zeil. Alleen op die manier kon grotere schade aan de boot worden voorkomen. Na controle op overboord hangende lijnen werd de motor gestart en kon de boot op inspectie dat de schade aan de romp zeer beperkt was. De boot de SLOW MOTION van schipper Derk Izaks uit Nisse verleende hulp door in de buurt te blijven tot zeker was dat de bemanning de problemen alleen de baas kon.

Volgens de regels voor wedstrijdzeilen (en de Goofies 10 geboden) is het verlenen van hulp één van de fundamentele regels. Voor de tijd die aan de hulpverlening wordt besteed krijgt de schipper dan compensatie. Het is tenslotte een wedstrijd! Door de hulpverlening en de
klapperende zeilen daarbij scheurde ook nog het voorzeil van de SLOW MOTION. In totaal stopten ruim 25 deelnemers voor het einde van de wedstrijd of gingen niet van start. In de meeste gevallen was niet zo zeer schade maar het voorkomen daarvan de reden.

Met de april Goofies komt ook een eind aan de Goofies serie 2005-2006. In totaal namen 149 schippers en bemanningen met hun boot aan één of meer van de wedstrijden deel. De top was 104 deelnemers aan één wedstrijd. De eerstvolgende Goofies race is op 7 oktober 2006.

De uitslagen van de wedstrijden van april (tot drie klassement):

Eenheidsklasse First 31.7

1e CHASSEUR van schipper Hans de Jager uit Wolphaartsdijk

2e MAGNIFIQUE van schipper Johan Dirk van der Endt uit Yerseke
3e VILLA FIRST van Adri van de Velde uit s Heer Hendriks Kinderen

IMS 1

1e CHECKMATE 3 van schipper Peter de Ridder uit Gorkum

2e STORTEMELK van Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam

3e WEERGA van schipper Wessel Lisenga uit Middelburg

IMS 2

1e Yess van Jan en Berita van der Werff uit Goes

2e Aldebaran van Kees de Ridder uit Kats

3e PEPAJU van Kees Meijer uit Goes

ORC-CLUB

1e SALONA met schipper Piet Smet uit Colijnsplaat

2e SULA met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg

3e X-STREAM met schipper Bart Houben uit Sassenheim

De totaaluitslag voor de hele serie (tot drie) was als volgt:

Eenheidsklasse First 31.7

1e CHASSEUR van schipper Hans de Jager uit Wolphaartsdijk

2e MAGNIFIQUE van schipper Johan Dirk van der Endt uit Yerseke 3e SHOEBOX van schipper Ruud Sondag uit Bergen op Zoom

IMS 1

1e CHECKMATE 3 van schipper Peter de Ridder uit Gorkum

2e WEERGA van schipper Wessel Lisenga uit Middelburg

3e HOLMATRO van Schipper Jaap Meijer uit Kortgene.

IMS 2

1e SWISS LIFE van schipper Ralph Berkelmans uit Antwerpen(B)
2e Aldebaran van Kees de Ridder uit Kats

3e XANADU van schipper Lennaert van Oeveren uit Heinkenszand

ORC-CLUB

1e SULA met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg

2e RACER met schipper Herman Ponet uit Schoten (B)

3e TALISMAN met schipper Joos Kat uit Zwijndrecht(NL)

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren. In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april. De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de nep goofen .

E-mailadres:Goofies@zeelandnet.nl