Provincie Overijssel

Blij met grondige aanpak stroomstoring

mast_kapot.jpg (19 Kb)
Commissaris van de Koningin in Overijssel, mr. G.J. Jansen, is blij dat zijn roep om meer duidelijkheid en actiebereidheid bij de beheersing van grote stroomstoringen niet aan dovemansoren gericht is. âDe stroomstoring zoals we die afgelopen november in Haaksbergen hebben meegemaakt is in Nederland een uiterst zeldzame situatie. En dat wil ik ook graag zo houdenâ, meent de Commissaris. âDaarom ben ik blij dat de minister van Economische Zaken heeft aangegeven meer richting te willen geven aan de afwegingen die netbeheerders maken op het gebied van netontwerp, techniek, investeringen en andere betrouwbaarheidsbevorderende maatregelen. Ook is de minister het met ons standpunt eens dat het noodzakelijk is om de taakverdeling en verantwoordelijkheden op het gebied van noodstroomvoorzieningen duidelijker vast te leggen.â

Commissaris van de Koningin Jansen zegt dit naar aanleiding van de publicaties van de onderzoeksrapporten naar de stroomstoring in Haaksbergen. De onderzoeken zijn uitgevoerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa is belast met de uitvoering en het toezicht op de naleving van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet.

Het provinciebestuur is tevreden over de grondige aanpak die de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken voorstaan om stroomstoringen van deze omvang in het vervolg te voorkomen. Zo wordt in een vervolgonderzoek uitgewerkt welke aanscherpingen nodig zijn en op welke wijze deze vorm krijgen. Ook het uitwerken van de taakverdeling en verantwoordelijkheden op het gebied van noodstroomvoorzieningen maakt onderdeel uit van dit vervolgtraject. Onderdeel hiervan is een pilotproject die de ministers van BZK en EZ in de loop van 2006 in de regio Twente willen uitvoeren. Doel hiervan is het verbeteren van de afstemming op lokaal en regionaal niveau tussen netbeheerders en decentrale overheden. De resultaten worden gebruikt om te komen tot een werkwijze die landelijk toepasbaar is.

Eind november 2005 werden het oosten en zuiden van Nederland getroffen door zeer slechte weersomstandigheden. Op verschillende plaatsen in Nederland viel de stroom uit. De grootste problemen deden zich voor in het Overijsselse Haaksbergen. Hier zaten enkele tienduizenden mensen gemiddeld 30 uur, met pieken tot 50 à 60 uur, zonder stroom.