Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 april 2006


PvdA wil hoorzitting over veiligheidsbeleid Schiphol


De PvdA maakt zich zorgen over de aansturing bij calamiteiten op Schiphol. Het kabinet heeft ervoor gekozen om het beleid neer te leggen in de veiligheidsregio Haarlemmermeer, en de coördinatie bij Haarlem. De PvdA heeft grote vragen bij de door het kabinet genomen oplossingen rond de veiligheid van de luchthaven.
Vandaar dat de PvdA gesteund door VVD en Groen Links spoedig een openbare hoorzitting wil over alle alternatieve opties die betrekking hebben op het veiligheidsbeleid van Schiphol.


Sinds 11 september zijn de veiligheidsrisico rond grote luchthavens als Schiphol toegenomen. De PvdA wil tijdens de hoorzitting onder andere antwoord op de volgende vragen krijgen:


Wat is voor een luchthaven als Schiphol de best denkbare inzet en capaciteit van rampenbestrijding, mede met het oog op de nieuwe dreigingen die sedert 9/11 zijn ontstaan


De PvdA vraagt zich af of de veiligheidsregio Haarlemmermeer en de daar functionerende diensten helemaal klaar zijn voor eventuele grootschalige rampen en de aansturingen die dan nodig zijn. De gemeenteraad Haarlemmermeer geeft dit zelf ook aan. Zelfs de toevoeging van enige brandweer en medische hulpdienstmiddelen geeft nog niet voldoende zekerheid of alles 'up to scratch' is.


Het blijft onduidelijk wat er nu in het geval van veel grootschaligere rampen zal gebeuren. In een eerder voorstel van de ministers werd er gesuggereerd dat Amsterdam dan de coördinatie overneemt, maar zo'n dubbelmandaat werd door niemand werkbaar geacht. De brief van Remkes laat in het midden wat er nu gebeurt.


Voor verdere informatie:

Godelieve van Heteren

Tel: 070 - 318 2772, 06 - 18 30 57 79