Unicef



Poliovaccinatie voor bijna 5 miljoen Iraakse kinderen 03 april 2006, Amman/Bagdad - In Irak krijgen 4,8 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar een vaccinatie tegen polio. Op 23 april moet deze enorme klus geklaard zijn.

Irak heeft sinds begin 2000 geen poliogevallen meer gehad en wil dat graag zo houden. Vandaar dat deze vaccinatiecampagne op touw is gezet, met steun van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een vaccinatiecampagne bestaat uit meerdere rondes; in Irak zijn het er dit jaar zes. Duizenden mensen - vaak vrijwilligers - gaan op pad om alle kinderen te kunnen bereiken. Daarvoor moeten ze zich soms ook in afgelegen en gevaarlijke gebieden begeven.

Gehandicapt
Al deze inspanningen zijn nodig om te voorkomen dat het poliovirus toch weer in Irak slachtoffers maakt. Roger Wright, directeur Unicef Irak: "Van alle 200 kinderen die polio krijgen, blijft er één voor de rest van zijn of haar leven gehandicapt."

Unicef en de WHO maken deel uit van het Global Polio Eradication Initiative, een samenwerkingsverband van organisaties die polio willen uitbannen. Op dit moment hebben alleen nog Nigeria, India, Pakistan en Afghanistan te kampen met polio. Het ziet er naar uit dat binnenkort polio helemaal de wereld uit zal zijn.