Partij van de Arbeid


Den Haag, 1 april 2006


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het Maasziekenhuis te Boxmeer


1.

Bent u bekend met de problemen rondom Het Maasziekenhuis te Boxmeer? 1)


2.

Hoe lang spelen deze problemen en bent u eerder op de hoogte gesteld van de conflicten tussen de medisch specialisten en de gevolgen hiervan voor de zorg aan patiënten? Zo ja, wanneer bent u hierover geïnformeerd?


3.

Klopt het dat gestorven en beschadigde patiënten direct of indirect het slachtoffer blijken te zijn van een buitengewone slechte onderlinge verstandhouding tussen de chirurgen? Wat vindt u hiervan?


4.

Klopt het dat bij 48 patiënten opnieuw een buikingreep moest worden uitgevoerd die soms groter was dan de aanvankelijke operatie? Wat is uw mening hierover? Welke mogelijkheden hebben patiënten om zich hiertegen te verweren?


5.

Hoe kan het dat chirurgen onderling verschillende opvattingen hadden over veilig en verantwoord medisch handelen? Zijn hier geen kwaliteitscriteria aanwezig waar medici zich aan moeten houden? Welke richtlijnen dient men, volgens u, op te volgen om veilige en verantwoorde zorg te leveren? Deelt u de mening dat veilige en medisch verantwoorde zorg niet afhankelijk dient te zijn van de opvatting van de behandelend arts, maar dat dat wettelijk vastgelegd dient te worden?


6.

Op welke wijze en wanneer is de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd over de problemen in het Maasziekenhuis?


7.

Klopt het dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen reden ziet om in te grijpen? Op basis waarvan baseert de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar vertrouwen dat het goed komt?


1. De Telegraaf d.d. 31 maart 2006