Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3-4-2006

De gemeente Vlieland voert haar wettelijke taken op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen goed uit. Ten aanzien van de milieutaken is het beeld echter minder rooskleurig. Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek dat de VROM-Inspectie in 2005 heeft uitgevoerd.

Als gevolg van een te hoog ambitieniveau zijn de reguliere milieutaken de afgelopen jaren deels blijven liggen. Een groot deel van de milieuvergunningen is verouderd en meldingen worden onvoldoende afgehandeld. Daarnaast worden taken op het gebied van bodem en het bouwstoffenbesluit alleen administratief afgehandeld zonder dat op lokatie wordt gecontroleerd.
De uitvoering van de taken op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen is daarentegen goed. Alle bestemmingsplannen zijn actueel en de verlening van bouwvergunningen en vrijstellingen gebeurt goed. Daarnaast zijn voor bijna alle gebouwen gebruiksvergunningen verleend. Verder maakt Vlieland goed werk van de handhaving van regels en vergunningvoorschriften.

De gemeente heeft ondertussen een deel van de milieutaken uitbesteed en een aantal andere verbeteringen in gang gezet. In 2007 zal de VROM-Inspectie de voortgang bekijken.
De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Vlieland was in 2005 aan de beurt. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


* Rapport VROM-Inspectie:
http://www.vrom.nl/docs/VI_Vlieland_2004.pdf (pdf, KB)