Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

sid-conferentie brengt samenhang internationale veiligheid en ontwikkeling in kaart

Internationale top-experts schetsen uitdagingen voor defensie, internationale en ontwikkelingssamenwerking

Den Haag, 3 april 2006

Hoe geven we een geïntegreerd veiligheidsbeleid vorm? Daarover gaat de conferentie "Security & Development" in Den Haag op 7 april a.s. Onder voorzitterschap van oud-premier Ruud Lubbers buigt een internationaal gezelschap politici, ontwikkelingsexperts, defensiespecialisten en wetenschappers zich in de Eerste Kamer over de gevolgen van het toegenomen inzicht dat internationale veiligheid en ontwikkeling onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn.

Doel is de uitdagingen voor de verschillende beleidsterreinen in kaart te brengen. Daarbij richt de aandacht zich op Nederland en Europa, maar ook op ontwikkelingslanden en op multilaterale instellingen als NAVO en VN. Sprekers zijn onder meer Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, de Pakistaanse ontwikkelingsactiviste Khawar Mumtaz en de hoogleraren Georg Frerks en Joris Voorhoeve. De conferentie vormt de afronding van een speciale lezingenserie van de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID-NL).

Veiligheid en ontwikkeling zijn nauw aan elkaar verbonden. Veiligheid en stabiliteit zijn immers voorwaarden voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Maar het aantal gewelddadige conflicten in het Zuiden groeit: tussen, maar vooral binnen landen. Diverse staten falen in het vreedzaam oplossen van maatschappelijke spanningen. Elders dreigt terrorisme. Ontwikkeling wordt zo ondermijnd. Het besef neemt toe dat ontwikkelingssamenwerking ook vitaal is voor het voorkomen en oplossen van conflicten. SID-Nederland exploreerde in haar lezingenserie 2004-2005 de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling en wat de ontwikkelingspraktijk kan bijdragen aan het vergroten van veiligheid en het oplossen van conflicten.

Deze conferentie presenteert de tussenstand op het terrein van "Security & Development". Hoe gaan we hier in de toekomst mee om? Gaat wederopbouw/ontwikkeling en terrorismebestrijding eigenlijk wel samen? En wat betekent dit voor de verhouding tussen "klassieke" domeinen als Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie? Hoe financieren we troepenzendingen voor VN- of NAVO-missies?

Het ochtendprogramma van de conferentie bestaat uit een opening door de voorzitter van SID-Internationaal Enrique Iglesias en Jos van Gennip, voorzitter van SID-Nederland, keynote speeches van Georg Frerks, oud-minister Joris Voorhoeve en mevrouw Khawar Mumtaz, en een panel met deskundigen uit landen in het Zuiden (Sudan, Nepal, Argentinië).

's Middags zijn er workshops over wat de ontwikkelingen in het denken over "Vrede en veiligheid" betekenen voor het beleid van respectievelijk Nederland, de Europese Unie, regionale instellingen als de Afrikaanse Unie, en multilaterale organisaties als de NAVO en de Verenigde Naties.

Aan de hand van de uitkomsten van de workshops discussiëren buitenland- en defensiewoordvoerders uit de Eerste- en Tweede Kamer met elkaar over hoe de Nederlandse politiek in de volgende kabinetsperiode met het thema Veiligheid & Ontwikkeling zou moeten omspringen. Het programma wordt besloten met een toespraak van Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken. Dagvoorzitter van de conferentie is oud-premier Ruud Lubbers.

SID-Nederland organiseert deze conferentie samen met Instituut Clingendael en de NCDO.



Ingezonden persbericht