Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 4 april 2006

LPF: 80- km zones 'van de baan'

LPF-Kamerlid Max Hermans wil dat minister Peijs de 80-km zones terugdraait nu herhaaldelijk blijkt dat de files daardoor toenemen. Ook het doel om luchtvervuiling tegen te gaan schiet haar doel voorbij. Hij ziet zich daarbij - na eerder tot twee maal toe Kamervragen aan minister Peijs te hebben gesteld over deze kwestie - vandaag gesteund door de VVD en het CDA.

Max Hermans: "Nu opnieuw feiten op tafel komen dat de files in ons land toenemen en de luchtkwaliteit geen baat heeft bij de ingevoerde 80-km zones, moet de maatregel snel van tafel." Nadat Hermans de afgelopen maanden tot twee maal toe Kamervragen stelde over deze kwestie blijkt het onaanvaardbaar om de door minister Peijs voorgestelde 'gewenningsperiode' nog langer te handhaven in afwachting van eigen onderzoek. Hermans: "Nu de Verkeers Informatie Dienst (VID) voor de derde maal met dergelijke onderzoeksresultaten naar buiten komt, doet langer wachten geen opgeld meer. De automobilisten in de file wachten al lang genoeg."

De 80-kilometer zones op snelwegen waren ingesteld om de doorstroming van het verkeer en de luchtkwaliteit te verbeteren. In plaats van een betere doorstroming van het verkeer blijkt opnieuw uit cijfers van de VID dat de filedruk juist toeneemt. En met deze files zal het milieu ook niet worden gediend. Reden waarom de LPF ook steun uit linkse hoek verwacht voor afschaffing. Volgens Hermans moet het kabinet zich richten op het gebruik van schonere auto's en het ontwikkelen van roetfilters.