Ingezonden persbericht


3 april 2006

Mitsubishi wil 1000 arbeidsplaatsen schrappen bij NedCar Born

De werknemers van NedCar in het Limburgse Born hebben zojuist te horen gekregen dat moederbedrijf Mitsubishi zo'n 4,5 miljoen euro per maand wil bezuinigen op hun locatie. Arthur Bot, onderhandelaar van CNV Metaal en elektro: "Dat komt neer op het schrappen van duizend arbeidsplaatsen."

Dit betekent dat het bedrijf van een tweeploegendienst terug gaat naar een dagdienst. Terwijl elders in de wereld autobedrijven 24-uur per dag produceren, daarmee prijs je NedCar uit de markt. En Mitsubishi wil dat de ondernemingsraad positief adviseert over het stoppen van de productie van de Smart ForFour. Zo kan Mitsubishi een vergoeding krijgen van DaimlerChrysler voor het openbreken van het productiecontract van de Smart ForFour. Verder kan Mitsubishi geen enkele garantie geven voor de werkgelegenheid. Meer resultaat is er niet uit het overleg tussen bonden en directie gekomen.

Op 11 april is er een vervolgoverleg gepland.

Bot: "Maar de eisen van werknemers - behoud van werkgelegenheid en behoud van productie in Born - blijven overeind. Vorige week stuurde de CNV BedrijvenBond de oproep naar de minister-president om zich sterk te maken voor behoud van de maakindustrie en autofabriek Nedcar in het bijzonder. Bot stelt in de brief aan Balkenende - tevens voorzitter van het innovatieplatform - dat het tijd is om de bestaande technologische kennis bij het bedrijf aan te wenden voor nieuwe ideeën. Bot: "Zoals de vervaardiging (en verfijning) van voertuigen met hybride aandrijving, zodat Born weer een innovatielocatie wordt."

Voor nadere informatie
Arthur Bot, onderhandelaar voor CNV Metaal en elektro: 06- 20 44 51 90; Nancy Abelskamp, persvoorlichter: 06 - 22 39 29 64.

---- --