NV Reizigers


Avondretour en rustdagretour kunnen treinen vullen

2 April 2006

OV-vereniging Reizigers vraagt aan de NS om een creatiever tariefbeleid te gaan voeren. Nu zijn veel treinen op bepaalde tijden nog leeg, door goedkopere tarieven kunnen ook deze treinen voller raken. Reizigers verwacht dat maatregelen, zoals het afgeschafte avondretour, juist goed kunnen werken. Naast het avondretour zou er ook een zogenaamd rustdagretour ingevoerd moeten worden.

Volgens Reiziger-woordvoerder Laurens Ivens zijn de hoge tarieven van de NS één van de belangrijkste redenen waarom mensen niet met de trein reizen. Ivens: 'Veel mensen klagen over hoge treintarieven en geven aan best met de trein te willen gaan als deze goedkoper is. Aangezien er overdag, in de avond en in het weekend nog voldoende stoelen in de trein leeg zijn, ligt er een uitdaging voor de NS om hier mensen op te krijgen. Het tariefbeleid kan daarbij helpen.'

In 2000 schafte de NS het avondretour af, omdat er te weinig gebruik van zou worden gemaakt. Volgens Reizigers moet dit retourtje snel weer terugkomen. Ivens: 'Er werden tot aan 2000 zo'n 1,5 miljoen avondretourtjes jaarlijks verkocht. Dit geeft aan dat er wel degelijk behoefte is aan goedkope reizen. In plaats van dit assortiment in te krimpen zou de NS het moeten uitbreiden.' Reizigers denkt dat naast het bestaande weekendretour en de herinvoering van het avondretour ook een zaterdag- en zondagretour wenselijk is. Deze goedkopere 'rustdagretourtjes' zouden dan ook in de vakantieperiode geldig kunnen zijn.

Reizigers zal haar voorstellen aan de NS voorleggen in de hoop dat zij hier iets mee zullen doen.


----------