Ingezonden persbericht


Persbericht

Schoolpleinen gewilde speelplek voor de buurt

Jantje Beton roept scholen op tot openstelling schoolplein

Utrecht, 3 april 2006 - Ruim 70% van de Nederlanders geeft aan dat zij graag een schoolplein in de buurt hebben waar kinderen kunnen spelen. Toch is dit maar voor vier op de tien Nederlanders het geval. Vaak zijn schoolpleinen verboden terrein voor kinderen uit de buurt of zijn ze afgesloten met hekken. Jantje Beton start dit voorjaar daarom een actie waarin scholen worden opgeroepen hun kennis over de openstelling van hun schoolplein te delen. De actie is speciaal opgezet voor scholen die meedoen aan de Jantje Beton Loterij. En omdat de Jantje Beton Loterij tien jaar bestaat, maken scholen die meedoen kans op een schoolpleinfeest met een optreden van de popgroep CH!PZ.

Uit onderzoek van TNS NIPO en Jantje Beton blijkt dat Nederlanders het belangrijk vinden dat er speelruimte is op schoolpleinen in de buurt. Ruim een kwart (28%) van de Nederlanders geeft aan dat dit op geen enkel schoolplein in hun buurt mogelijk is. Voor veel scholen is het lastig om hun schoolplein open te stellen voor de buurt. Vandalisme of het schoon en veilig houden van het plein maken het vaker noodzakelijk om het schoolplein na schooltijd af te sluiten. Maar soms is het mogelijk het schoolplein met slimme oplossingen open te houden.

Jantje Beton vindt het belangrijk dat speelruimte zoveel mogelijk beschikbaar blijft voor kinderen in de buurt. Ook de speelruimte op schoolpleinen. De organisatie heeft daarom een actie opgezet waarin scholen worden opgeroepen slimme oplossingen voor een open schoolplein te delen met Jantje Beton. Jantje Beton wil deze kennis bundelen en beschikbaar stellen voor andere scholen, om scholen te stimuleren en helpen het eigen schoolplein open te stellen voor kinderen uit de buurt.

De actie is onderdeel van de jubileumviering van tien jaar Jantje Beton Loterij. De beste inzendingen worden gebundeld in een boekje. Popgroep CH!PZ ondersteunt de actie van harte: "We vinden het hartstikke goed dat er elk jaar zoveel kinderen van basisscholen loten verkopen voor Jantje Beton. Wij zijn daarom blij dat we kunnen helpen door een schoolplein vol kinderen een superleuke middag te bezorgen!" De winnaar van de actie krijgt in september een schoolpleinfeest met een optreden van de popgroep CH!PZ op eigen schoolplein.