Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3-4-2006

De resultaten van het Zwitserse onderzoek naar de effecten van UMTS-zendsignalen op de gezondheid worden in de loop van 2006 verwacht.

Zwitsers onderzoek
Mensen schrijven klachten als hoofdpijn en chronische vermoeidheid soms toe aan de antennes voor mobiele communicatie, in hun buurt. TNO heeft hier in 2003 onderzoek naar gedaan, het zogeheten COFAM ('Cognitive functions and mobiles')-onderzoek.

De Gezondheidsraad heeft dit onderzoek geëvalueerd en concludeerde dat met dit onderzoek geen wetenschappelijk bewijs was geleverd dat GSM- en UMTS-antennes gezondheidsklachten veroorzaken. Wel adviseerde zij het onderzoek te herhalen. Aanleiding waren de aanwijzingen die het onderzoek opleverde dat UMTS-signalen mogelijk het welbevinden beïnvloeden. Een vervolgonderzoek zou hierover meer duidelijkheid kunnen geven. De Nederlandse overheid is een van de financiers van dit vervolgonderzoek, dat in Zwitserland is uitgevoerd.

Publicatie van onderzoeksresultaten
Het onderzoek is zoals gepland eind 2005 afgerond. Na het analyseren van de resultaten hebben de onderzoekers een artikel geschreven en dit ter publicatie aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift. Het artikel wordt op dit moment bestudeerd. De resultaten worden pas openbaar nadat het artikel is geaccepteerd voor publicatie. Hiermee is de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek gewaarborgd.

De termijn waarin een artikel wordt geaccepteerd en vervolgens wordt gepubliceerd kan variëren van enkele weken tot vele maanden. Het is daarom niet aan te geven wanneer de resultaten van het onderzoek door het onderzoeksinstituut precies bekend worden gemaakt. Als de resultaten van nieuw onderzoek bekend worden, wordt standaard bekeken of het huidige antennebeleid wellicht moet worden aangepast. Als uit onderzoek blijkt dat UMTS-antennes schadelijk zijn, dan neemt de overheid maatregelen.