Imhotep

'Thuistesters waakhond voor goede gezondheid'

Gennep (3 april 2006) - Consumenten houden steeds scherper hun eigen gezondheid in het oog. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' controleren ze al enkele jaren met zelftesten of de bloeddruk of de suikerspiegel in orde is. De aandoeningen waarop mensen zichzelf kunnen testen breidt zich gestaag uit.
De laatste ontwikkeling is de zogeheten Easy Home Test. Via een simpele vingerprik kan worden gecontroleerd of je cholesterolgehalte te hoog is, je als vrouw in de menopauze bent beland, je de ziekte van Pfeiffer onder de leden hebt of een geslachtsziekte (syfilis) hebt opgelopen.

Imhotep Medical Products, al jaren een autoriteit op het gebied van zelftesten, brengt dit voorjaar de Easy Home Test op de markt. De zelftesten worden wereldwijd in veel laboratoria en artsenpraktijken toegepast. Binnen enkele minuten kan op een snelle en eenvoudige manier thuis onderzocht worden of er iets met de gezondheid aan de hand is. Easy Home Test is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

Cholesterol staat hoog op de lijst als het gaat om gezondheidsthema's. Een té hoog gehalte cholesterol kan leiden tot hart- en vaataandoeningen, zeker in combinatie met andere risicofactoren, zoals slechte eetgewoonten, overgewicht, alcoholgebruik en roken, suikerziekte.
Met de Easy Home Test Cholesterol wordt het totale cholesterolgehalte in het bloed gemeten. Door een simpele vingerprik wordt er bloed afgenomen om in een testcassette aan te brengen. Na 12 minuten is de uitslag af te lezen op de cassette. Deze geeft een indicatie of er sprake is van een goed, licht verhoogd, verhoogd tot sterk verhoogd totaal cholesterol.
De Easy Home Test Cholesterol HVZR gaat nog een stap verder: het geeft ook de waarde voor het goede HDL cholesterol aan. Aan de hand hiervan kan het risico op hart- en vaatziekten bepaald worden.

Voor vrouwen die last hebben van vage klachten en rond de vijftig zijn is er de Easy Home Test Menopauze. Deze test spoort de concentratie van FSH op in urine. Een verhoogd FSH-niveau kan betekenen dat de menopauze is begonnen, een mogelijke verklaring voor allerlei klachten.

De Easy Home Test Pfeiffer geeft binnen 5 minuten aan of er antistoffen tegen het Epstein-Barr virus, de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, in het bloed aanwezig zijn. Het virus nestelt zich o.a. in de speekselklieren en kan via zoenen verspreid worden. Daarom wordt de ziekte in de volksmond ook Kissing Disease genoemd. Symptomen van de ziekte zijn keelpijn, vermoeidheid, koorts, lymfeklierzwellingen in hals, liezen of oksels, een lever- en miltvergroting en een gele verkleuring van de huid.

Het RIVM publiceerde dat het er in 2004 een stijging is waar te nemen in het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen. Een van deze SOA is syfilis met een stijging van 27% van het aantal gevallen ten opzichte van 2003. Met behulp van de Easy Home Test Syfilis kan de aanwezigheid van antilichamen tegen de bacterie die Syfilis veroorzaakt, in bloed aangetoond worden. Bij twijfel of er veilig gevreeën is en/of last van zweertjes op intieme delen dan kan de Easy Home Test Syfilis uitsluitsel geven.

Alle Easy Home Testen zijn voorzien van een uitgebreide, duidelijke bijsluiter, die voor gebruik van de test aandachtig moet worden gelezen. De testen zijn CE-gemarkeerd en voldoen aan de wettelijke bepalingen, zodat ze voor consumenten veilig in gebruik zijn. Bij vragen over de testen is een speciale servicelijn in het leven geroepen.

Vanaf 10 april zijn de Easy Home Testen verkrijgbaar bij apothekers en drogisterijen die door Brocacef beleverd worden. Ook de eigen ketens van Brocacef (Escura Apotheek en Uw Eigen Drogist) zullen de testen in het assortiment opnemen.