Unicef



Een gevaarlijk regenbuitje in Ethiopë 03 april 2006, Genève - In de door droogte getroffen Oromia-regio in Ethiopië zijn een paar flinke regenbuien gevallen. Je zou denken dat iedereen daar heel blij mee is; Ethiopië kampt immers al twee jaar met droogte. Maar het tegendeel is waar.

Karkassen van dieren besmetten het weinige regenwater dat er in Ethiopië gevallen is. Foto: Unicef Ethiopië/2006/Heavens Karkassen van dieren besmetten het weinige regenwater dat er in Ethiopië gevallen is. Foto: Unicef Ethiopië/2006/Heavens

De buien die onlangs zijn gevallen, waren helaas van korte duur. Er viel lang niet genoeg water om het droge land in dit gebied aan de grens met Kenia om te toveren tot een groene oase. Door voedseltekorten is het aantal ondervoede kinderen nog steeds alarmerend hoog en sterft het vee in toenemende aantallen.

Door de regen zijn er wel ondiepe waterpoelen ontstaan, waar malariamuggen zich in hun element voelen. Bovendien raakt het weinige water dat er is vervuild, doordat de regen langs karkassen van dode dieren spoelt. De kans op de uitbraak van ziektes als diarree is zo erg groot. Diarree kan fataal zijn als je toch al verzwakt bent door een gebrek aan voedsel.

Ingrijpen nog mogelijk
Marc Rubin van Unicef: "Het goede nieuws is dat we nog kunnen ingrijpen. Bovendien zijn onze medewerkers heel ervaren op dit gebied." Unicef wil de komende weken samen met de plaatselijke autoriteiten en andere hulporganisaties de bevolking in Oromia ervan overtuigen dat ze de karkassen van hun vee moeten verbranden. Daarnaast gaan acht gezondheidsteams op pad. Zij kunnen de bevolking medische hulp geven en ondervoede kinderen met behulp van aanvullende voeding laten aansterken.

Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Ethiopische regering zijn ook begonnen met een massale inentingsactie tegen mazelen. In totaal worden 1,5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar tegen mazelen ingeënt.

Humanitaire ramp dreigt
In Ethiopië zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen door de droogte getroffen. In de Oromia- en Somali-regio lijden ruim 56.000 kinderen onder de vijf jaar aan een gemiddelde of ernstige ondervoeding. Ook Kenia, Somalië en Djibouti hebben met uitblijvende regens te kampen. Verwacht wordt dat er ook dit jaar geen regen zal vallen. Als deze voorspelling uitkomt, zal de Hoorn van Afrika waarschijnlijk te maken krijgen met een humanitaire ramp.