Siemens

Persbericht

0604.767

Den Haag, maandag 3 april 2006

Met Sipark van Siemens sneller naar een vrije parkeerplaats

's Werelds grootste parkeerverwijssysteem voor luchthaven München

Siemens zal nu ook de parkeergarages van Terminal 1 van de luchthaven München Franz Josef Strauß voorzien van het parkeerverwijssysteem Sipark. De opdracht wordt verstrekt door de Münchner Flughafen GmbH. Tot het jaar 2009 zullen 9.150 parkeerplaatsen worden uitgerust met een individuele parkeerplaatsbewaking, die in een centraal parkeer¬management zal worden geïntegreerd. In de parkeergarage van Terminal 2 is Sipark al sinds augustus 2001 actief. Hiermee ontstaat op de luchthaven München met meer dan 15.000 aangesloten parkeerplaatsen het wereldwijd grootste parkeerverwijs- en managementsysteem. Het gaat daarbij om een project ter waarde van 1,7 miljoen euro.

Boven elke parkeerplaats in de parkeergarages van Terminal 1 wordt een ultrasone sensor gemonteerd die feilloos herkent of de parkeerplaats vrij of bezet is. De bezetinformatie wordt vervolgens naar het centrale parkeermanagement gestuurd. Daardoor weet de exploitant van de parkeergarage op elk gewenst moment, hoeveel en welke parkeerplaatsen vrij of bezet zijn. Dat zorgt niet alleen voor een makkelijker beheer, maar ook voor een optimale bezetting. Bovendien zal de autobestuurder minder lang naar een parkeerplaats hoeven zoeken. Zodra zijn voertuig de parkeergarage inrijdt, leidt het parkeerverwijssysteem hem betrouwbaar en via de kortste weg naar de eerste vrije parkeerplaats. Hiervoor worden in de parkeergarages circa 200 dynamische LED-displays geïnstalleerd, die via een Simatic S7-besturing aan het managementsysteem zijn gekoppeld.

Naast de bewaking van individuele parkeerplaatsen beschikt de bij Terminal 1 geïnstalleerde oplossing tevens over een zone- en stratentelling. Hierdoor kan het systeem ook rekening houden met de voertuigen die nog naar een parkeerplaats op zoek zijn. Zo kan worden voorkomen dat te veel auto's naar een zone worden verwezen, waar op dat moment nog maar weinig parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Om de bestuurders al op weg naar de terminals de beslissing te vergemakkelijken, wordt de bezettingsgraad van de parkeergarages al op elektronische borden langs de oprijlaan naar het vliegveld getoond. Het Sipark-systeem zal in de parkeergarages van Terminal 1 in de periode tot 2009 worden geïnstalleerd, en wel tijdens bedrijf.

Het gecombineerde verwijs- en managementsysteem voor parkeergarages Sipark is modulair opgebouwd en maakt gebruik van in de industriële praktijk beproefde standaardcomponenten. Hierdoor is de mogelijkheid van een flexibele uitbreiding van het systeem gewaarborgd. Sipark is momenteel op onder andere zeven vliegvelden geïnstalleerd, waaronder Düsseldorf, Keulen/Bonn en Toulouse.

Bij dit persbericht hoort een afbeelding. Kijk hiervoor op http://www.industry.siemens.com/data/presse/pics/11054798d.jpg Meer informatie en downloads op:
http://www.industry.siemens.de/traffic

De Siemens-divisie Industrial Solutions and Services (I&S) is integrator van systemen en oplossingen voor installaties op het gebied van industrie en infrastructurele projecten. Daarnaast biedt I&S wereldwijd diensten aan op het gebied van installaties en systemen, van de planning en constructie tot en met de inbedrijfstelling en exploitatie, gedurende de gehele levenscyclus. I&S maakt daarbij gebruik van producten van andere Siemens-divisies ter bevordering van productiviteit en concurrentievermogen van ondernemingen in de branches metaalbewerking, waterzuivering, celstof en papier, olie en gas, scheepsbouw, dagbouw alsmede luchthavenlogistiek, postautomatisering, verkeerstechniek en industriële dienstverlening. I&S realiseerde in het boekjaar 2005 (ultimo 30 september) een omzet van 5,390 miljard euro en heeft wereldwijd 31.700 medewerkers in dienst.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies
Tel. (070) 333 2095
E-mail: josje.mosies@siemens.com
Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo