Gemeente IJsselstein


Werkzaamheden aan riolering
maandag, 03 april 2006 - 15:02 CET

Op diverse plaatsen in IJsselstein worden vanaf april tot aan het einde van dit jaar rioolreconstructies uitgevoerd. Hierdoor verbetert de doorstroom van de riolering en wordt het zogeheten overstorten van rioolwater in oppervlaktewater beperkt.

Deze werkzaamheden zijn een onderdeel van het Gemeentelijk Riolerings Plan. Riolering heeft meerdere functies: door de afvoer van vuil water voorkomen we het ontstaan en het verspreiden van ziektes, zoals bijvoorbeeld cholera. Daarnaast voorkomt het wateroverlast op straat, doordat het regenwater wordt afgevoerd.
We kennen twee soorten rioleringsstelsels. Bij een gescheiden stelsel gaat het regenwater niet mee met het vuile water, maar wordt in een aparte buis afgevoerd naar een watergang (sloot, rivier, plas e.d.). In een zogeheten gemengd stelsel daarentegen gaat het (schone) regenwater mee met het vuile water naar een
rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Overstorten
Bij een gemengd stelsel kan het bij extreme regenval voorkomen dat niet al het (schone en vuile) water via het rioolstelsel kan worden afgevoerd. Hierdoor lopen niet alleen putten over, maar in veel gevallen stroomt ook dat (vuile) water via zogeheten (nood)overstorten uit de riolering naar het oppervlaktewater in de watergangen. Dit laatste betekent dat het oppervlaktewater vervuild raakt met alle gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld stank of nog erger vissterfte.

Maatregelen
Om bovengenoemde problemen te verminderen, voert de gemeente de komende maanden reconstructiewerkzaamheden aan het rioleringstelsel uitvoeren. Op diverse plaatsen worden overstorten verwijderd, aangepast of verplaatst naar beter doorstroomde watergangen. Daarnaast worden rioolleidingen (hoofdleidingen) vervangen door rioolleidingen met een grotere diameter. Hierdoor kan er meer water door de buizen stromen, voordat een overstort gaat plaatsvinden.

De werkzaamheden starten in april 2006, te beginnen bij Lunenburg (Achterveld). Daarna volgen de wijken Overwaard en Hazenveld, gevolgd door de Frankrijkstraat en de Oranje Nassaulaan. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de winter afgerond. Per straat is de werkduur uiteraard veel korter.

Achterveld

- Rietzangerlaan: aanpassen overstort (tussen Sterneiland en Futeneiland). De werkzaamheden zijn van beperkte omvang.
- Lunenburg: aanleg riolering met een grotere diameter. Hiervoor wordt de straat voor huisnummers 4 t/m 8 wordt opengebroken.

Hazenveld

- Hazenveld: op de hoek Poortdijk/Hazenveld aanpassen overstort. De werkzaamheden zijn van beperkte omvang.

- Hazenveld: voor de huisnummers 150 t/m 252 opgraven riolering en vervangen bestaande riolering door een riolering met een grotere diameter. De werkzaamheden lopen over in de werkzaamheden in de wijk Overwaard

Overwaard

- Hazenveld: onder en langs het fietspad riolering vervangen door een leiding met een grotere diameter.

- Overwaard: de gehele straat Overwaard krijgt een rioolleiding met een grotere diameter. Aanbrengen van overstort aan de Hollandse IJssel ter hoogte van huisnummer 8.

- Ringoven: voor de huisnummers 1 t/m 28 aanleg van riolering met een grotere diameter.

- Tasoven: voor de huisnummers 1 t/m 11 aanleg riolering met een grotere diameter.

- Tasoven: aanleggen van een riool met een grote diameter (1 meter doorsnede). Hiervoor wordt vanuit de Nederlandlaan onder de Utrechtseweg geboord richting de wijk Overwaard.

Europakwartier

- Frankrijkstraat: de bestaande riolering langs en onder de Frankrijkstraat over een lengte van ongeveer 80 meter (vanaf de Utrechtseweg tot de Nederlandlaan) vervangen door riolering met een grotere diameter.

- Nederlandlaan: aanleggen van een riool met een grote diameter (1 meter doorsnede). Hiervoor wordt vanuit de Nederlandlaan onder de Utrechtseweg geboord richting de wijk Overwaard.
- Utrechtseweg: aanpassen overstort ter hoogte van de hoek Italiëlaan/Noorwegenlaan. De werkzaamheden zijn van beperkte omvang.

Oranjekwartier

- Oranje Nassaulaan: vlak voor de flats (nr. 1 t/m 42) aanleg riolering met een grotere diameter.

Overlast
Wij beseffen dat de werkzaamheden overlast in de wijk en/of straat met zich meebrengen. Het is mogelijk dat bewoners door de werkzaamheden de auto tijdelijk niet op het eigen woonerf of dicht bij het huis kunnen parkeren.
Ook zijn wij genoodzaakt het trapveldje langs de Utrechtseweg (op de hoek van de Nederland met de Europalaan) als werkterrein te gebruiken. Hierdoor kan er helaas de komende maanden geen balletje worden getrapt.
Wij doen ons best de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de heer A. Meijerink, beleidsmedewerker Civiele Techniek , tel. 686 1 862. De heer R. de Bel, opzichter, begeleidt de werkzaamheden. Hij is tijdens kantooruren (08.30-16.30 uur) te bereiken via tel. 06- 51357323.