Gemeente Eemsmond


Eerste stap gezet op weg naar Wmo-raad in Eemsmond maandag 3 april 2006

Op vrijdag 31 maart 2006 heeft de gemeente Eemsmond de eerste stap gezet richting het betrekken van cliënten bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op deze datum werd gesproken met belangenorganisaties over de komst van de Wmo. Tijdens deze bijeenkomst werd besloten een Wmo-platform en een Wmo-raad te gaan vormen, die mee gaan praten over de invulling van de Wmo.

Alle belangenorganisaties die aanwezig waren op de bijeenkomst, gaan deel uitmaken van het nieuw op te richten Wmo-platform. Ook belangenorganisaties die niet aanwezig waren, kunnen zich daarbij aansluiten. Daarnaast wordt er vanuit het platform een Wmo-raad gevormd, die overleg gaat voeren met de gemeente over de invulling van het beleid rondom de Wmo. Over de samenstelling en werkwijze van de raad en het platform praat de gemeente binnenkort verder met een aantal vertegenwoordigers.

De bijeenkomst
Tijdens de prettige bijeenkomst op vrijdag 31 maart 2006 waren 35 organisaties vertegenwoordigd door 62 personen. Allereerst werd er vanuit de gemeente een toelichting gegeven op de Wmo en de huidige stand van zaken in de gemeente Eemsmond. Daarna gaf de heer Eckhardt van Invis een presentatie van de mogelijkheden van internet. Tot slot legde mevrouw Riemsma van Programma VCP uit wat de verschillende mogelijkheden zijn voor participatie van cliënten in de Wmo. In overleg werd toen gekozen voor het model van een Wmo-platform en een Wmo-raad.

De Wmo
De Wmo treedt op 1 januari 2007 in werking. Het doel van deze wet is meedoen. Het meedoen van alle burgers aan alle facetten van de samenleving. Als het nodig is met hulp van familie, vrienden of bekenden. En als hulp niet voorhanden is, met ondersteuning van de gemeente. De wet is bedoeld voor iedereen: jong, oud, man, vrouw, gehandicapt, chronisch ziek of gezond.

Veranderingen
Er komt een aantal veranderingen aan op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De gemeente Eemsmond heeft gekozen voor een brede benadering, dat wil zeggen dat alle beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg opnieuw onder de loep genomen gaat worden. Op korte termijn betekent dit dat er veranderingen op komst zijn in de huishoudelijke verzorging en het persoonsgebonden budget. Daarnaast komt er 1 loket voor alle vragen over wonen, zorg en welzijn. Op langere termijn worden ook andere zaken bekeken. Cruciaal is dat er goede basisvoorzieningen zijn in de gemeente Eemsmond en een goede samenwerking tussen organisaties. Het Wmo-platform en de Wmo-raad gaan meepraten over de invulling hiervan.