Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Concept-richtlijn voor scoliosebehandeling bij neuromusculaire aandoeningen

Een scoliose (verkromming van de rug) is een veel voorkomend verschijnsel bij kinderen met een spierziekte. Door een scoliose-operatie kan de rug weer (gedeeltelijk) recht worden gezet. Dit is een operatie die juist bij mensen met een spierziekte een gedegen voorbereiding en een goede nabehandeling vereisen.

Zo moet er ondermeer gelet worden op de mogelijke invloed van de operatie op het hart, de ademhalingsspieren en de zitbalans. Een goede samenwerking en afstemming tussen de diverse artsen die daarbij betrokken zijn, is dan ook een vereiste.

De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning (VSCA), een samenwerkingsverband van verschillende instellingen en patiëntenverenigingen rondom patiënten die gebruik maken van ademhalingsondersteuning, ervoer enige tijd geleden knelpunten in de zorgverlening rondom de zorg bij scoliosebehandeling van kinderen met Duchenne spierdystrofie (DMD) en Spinale Spieratrofie (SMA). Dit was voor de VSCA aanleiding om hiervoor een richtlijn te ontwikkelen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met diverse medische disciplines en de VSN.

Momenteel is de richtlijn in concept gereed en wordt voor commentaar aan alle betrokken verenigingen van medisch specialisten voorgelegd. Ook de VSN is gevraagd om hierop commentaar te leveren. Graag willen wij u in de gelegenheid stellen om de richtlijn door te nemen en van commentaar te voorzien. De richtlijntekst en het commentaarformulier kunt u vinden op de site van de VSCA (www.vsca.nl). 03 april 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400