Gemeente Leiden

Baggeren in Leiden van start

In mei 2006 start een grootscheepse baggeroperatie in de Rijn, de Zijl, de Haarlemmertrekvaart en een flink aantal Leidse stadsgrachten, singels en andere watergangen. De laatste keer dat dit plaatsvond is tientallen jaren geleden.

De werkzaamheden - die uitgevoerd worden in opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland - zijn allereerst noodzakelijk om voldoende waterafvoer te realiseren, waardoor de kans op wateroverlast afneemt. Zo blijven ook in periodes van meer en heviger neerslag de voeten droog. Daarnaast moeten de watergangen ook bevaarbaar blijven voor de beroeps- en recreatievaart. Bovendien zorgt het voor schoner en daarmee gezonder water in de stad.

Voorafgaand aan het eigenlijke werk is onderzoek verricht naar de kwaliteit en de hoeveelheid van de aanwezige baggerspecie. In totaal moet circa 315.000 m3 bagger worden verwijderd, dat zich uitstrekt over 30 km watergangen. De meest vervuilde baggerspecie wordt afgevoerd naar de Slufter op de Maasvlakte. De overige baggerspecie wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Voor het verwijderen van de bagger wordt een aannemersbedrijf geselecteerd. Bij de keuze van de baggertechniek wordt getracht de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Het hele proces wordt begeleid door adviesbureau Tauw die ervaring heeft met baggerwerkzaamheden voor andere gemeentes. De werkzaamheden duren tot eind 2007. Het Rijk draagt met een subsidie bij aan de baggerwerkzaamheden. Eenderde van de kosten vallen onder de Subbied subsidie regeling.

Uitgebreide informatie over het baggeren zelf, de watergangen die gebaggerd worden en de planning is vanaf april te vinden op de website www.baggereninleiden.nl en op de sites van de gemeente Leiden en van Rijnland. Meer informatie: 071-306 3777 of per e-mail: baggereninleiden@rijnland.net


---
Voor nadere informatie:
Anoesjka Hilbrands, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 77 79.

---- --