Gemeente Maassluis

275 stankklachten in maart

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in de maand maart 275 stankklachten behandeld. Dat zijn 351 klachten minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar in de maand maart. Vorig jaar maart werden 346 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

Shell Nederland Raffinaderij, Pernis
In de vroege ochtend van woensdag 1 maart ontving de meldkamer van de DCMR van Shell Nederland Raffinaderij in Pernis een bedrijfsmelding over het uitvallen van twee compressoren bij één van de bedrijfseenheden. Net daarvoor had de meldkamer een klacht genoteerd over de stank van rotte eieren. Uiteindelijk kwamen er twintig klachten binnen over gelijksoortige stank en over zwavel- en rottingslucht. De meeste klachten kwamen uit Hoogvliet, een enkele uit Spijkenisse, Pernis, Poortugaal en Barendrecht. De vrijgekomen gassen van het gestopte productieproces veroorzaakten de stank. De uitrukdienst van de meldkamer heeft het voorval onderzocht en constateerde dat Shell maatregelen had genomen om de stankoverlast tot het minimum te beperken. Verder heeft Shell nader onderzoek toegezegd naar de oorzaak van het incident. De resultaten hiervan worden voorgelegd aan de DCMR.

Stankklachten met onbekende oorzaak
Donderdag 9 maart ontving de meldkamer van de DCMR zestien klachten over stank van vuilnis en rotte kool. De klachten kwamen uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Delft, Hoogvliet en Den Haag. De uiteindelijke oorzaak van deze klachten kon niet worden achterhaald. Op basis van de aard van de klachten, de wind uit noordwestelijke richting en een onderzoek ter plaatse concludeerde de uitrukdienst van de meldkamer dat de bron waarschijnlijk een emissie op een schip in de Noordzee moest zijn.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar zijn wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl onder milieuklachten.