Gemeente Enschede

Enschede en VROM starten pilot voor toekomstige omgevingsvergunning

maandag 03-04-2006

Aanvraag vergunningen wordt gemakkelijker

De aanvraag van vergunningen voor bedrijven wordt in Enschede een stuk gemakkelijker. Enschede heeft namelijk een convenant gesloten met het ministerie van VROM om een pilot uit te voeren als voorbereiding op de komst van de nieuwe omgevingsvergunning in 2008. Enschede wil het proces van vergunningverlening klantvriendelijker maken.

In totaal hebben 30 gemeenten een pilot opgestart om de wetswijziging voor die nieuwe vergunningsprocedure voor te bereiden. In de omgevingsvergunning worden 14 bestaande vergunningen samengevoegd, waaronder de bouwvergunning, sloopvergunning en milieuvergunning. Onlangs tekenden gemeente Enschede en het ministerie van VROM het convenant voor het uitvoeren van de pilot in Enschede. De pilot is erop gericht de servicegerichtheid te verhogen en bedrijven beter te faciliteren. Dat wil Enschede bereiken door de ontwikkeling van het Digitaal Ondernemers Loket en begeleiding door één persoon bij complexe aanvragen. De al eerder ontwikkelde Vergunningenwijzer biedt informatie over de procedures aan bedrijven.

De Vergunningenwijzer werd enige tijd geleden geintroduceerd door de gemeente Enschede en de Kamer van Koophandel. Met dit instrument willen zij meer duidelijkheid scheppen in de vergunningenprocedures. Voor bedrijfsactiviteiten bestaan namelijk veel verschillende vergunningen. De vergunningenwijzer biedt een overzicht welke vergunningen voor welke bedrijfsactiviteiten nodig zijn. Die informatie bespaart bedrijven tijd en geld en voorkomt onaangename verrassingen. Op die manier willen gemeente en Kamer van Koophandel de bedrijven faciliteren.

Meer informatie over de vergunningenwijzer is te vinden op www.vergunningenwijzer.nl


---