Ingezonden persbericht


Utrecht, 3 april 2006

Gratis eieren en informatie bij

Paasstand Dierenbescherming in winkelcentrum Overvecht

Eieren horen bij Pasen, dat is al generaties lang zo. Maar hoe diervriendelijk zijn de verschillende soorten eieren nou eigenlijk? Om mensen hierover uitleg te geven, staat Dierenbescherming Utrecht op zaterdag 8 april met een stand in de Albert Heijn in winkelcentrum Overvecht. Tevens worden bij de stand handtekeningen ingezameld voor een vrije uitloop naar buiten voor alle dieren in de vee-industrie. Ondertekenaars van de petitie ontvangen gratis een doosje met twee graseieren.

Sinds 2004 moeten alle consumptie-eieren in de EU voorzien zijn van een codestempel, om misleiding van de consument te voorkomen. Voorheen waren er namelijk producenten van legbatterij-eieren, die hun verpakking zo diervriendelijk vormgaven dat de klant ze voor scharreleieren aanzag. Het codestempel schept hierin duidelijkheid. Het eerste cijfer van de code geeft aan uit welk houderijsysteem het ei afkomstig is. Hiervoor geldt: hoe lager hoe diervriendelijker. Het cijfer 0 is het meest diervriendelijk (biologische eieren), een 3 staat voor het slechtste houderijsysteem (kooi-eieren). Een ei met een 1 als begincijfer komt van een scharrelkip die uitloop heeft naar buiten, een ei met een 2 van een scharrelkip die uitsluitend binnen leeft.

De stand van Dierenbescherming Utrecht is zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur te bezoeken. De standwerkers geven uitleg en beantwoorden vragen over pluimveeteelt en de verschillende soorten eieren. Verder kunnen bezoekers de petitie van het Comité Grasburger ondertekenen, om aan te geven dat ook zij vinden dat landbouwdieren in Nederland dagelijks naar buiten moeten kunnen. De petitie is een protest tegen het feit dat ongeveer 99 procent van de 400 miljoen boerderijdieren in Nederland het daglicht nooit te zien krijgt. Het comité zal de oproep sturen naar bedrijven, supermarkten en andere winkels in Nederland die producten verkopen van dieren die nooit buiten komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lisa van den Herik, tel. 030 - 246 88 66

-----------------------
Afdeling Utrecht en omstreken
Bezoekadres: Californiëdreef 19
3565 BJ UTRECHT
Postadres: Postbus 9420
3506 GK UTRECHT
tel. 030 246 88 66
fax. 030 246 78 82
Postbank 140580
KvK Utrecht 40477858
www.dierenbescherming-utrecht.nl
info@dierenbescherming-utrecht.nl

-----------------------


---- --