Gemeente Barneveld


Veiligheidsmonitor 2005: tevredenheid eigen buurt

In opdracht van Gemeente Barneveld, Woningstichting Barneveld en Politie Gelderland-Midden is in september 2005 onder 5.704 geselecteerde bewoners van de Gemeente Barneveld onderzoek gedaan naar de leefbaarheid en veiligheid in hun woonomgeving. Daarbij is ook het functioneren van de politie en de gemeente gemeten. Het onderzoek is in de Gemeente Barneveld voor het eerst op wijkniveau uitgevoerd.

Tevredenheid eigen woonbuurt Uit onderzoek blijkt dat het overgrote merendeel van de inwoners van de Gemeente Barneveld tevreden is over de leefbaarheid in hun eigen woonomgeving. Ook is een ruime meerderheid van de inwoners (81%) tevreden over de manier waarop men met elkaar in de buurt omgaat. 71% voelt zich thuis bij zijn buurtgenoten.13% geeft echter aan dat mensen elkaar nauwelijks in de buurt kennen. Ook geeft 13% aan het oneens te zijn met de stelling dat de eigen buurt een gezellige buurt met veel saamhorigheid is. Inwoners geven verder aan zeer tevreden te zijn over hun eigen woning (kental 8).

Veiligheid Ongeveer een kwart van de inwoners voelt zich wel eens onveilig. In de regio is het gevoel van onveiligheid groter, bijna een derde van de ondervraagde uit de regio voelt zich wel eens onveilig.

Slachtofferschap In de enquête is voor een aantal delicten gevraagd of men daar in de afgelopen maanden slachtoffer van is geworden. Hieruit blijkt dat het algemene slachtofferschap 37% bedraagt. Opvallend is dat de criminaliteit is gedaald, maar dat daarentegen het geweld tegen personen en goederen is gestegen.

Buurtproblemen In de beleving van de inwoners komen de meeste bedreigende situaties (bedreigingen,geweldsdelicten,straatroof,drugsoverlast en dronken mensen op straat) weinig voor in hun buurt. Geluidsoverlast is de grootste vorm van sociale overlast. Het kental vermogensdelicten is gedaald. De grootste bron van verkeersoverlast is te hard rijden. De mate van verloedering is gedaald ten opzichte van 1999. De belangrijkste buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden aangepakt, zijn volgens de respondenten onderhoud groenvoorzieningen (31%), verkeersveiligheid (26%),hondenpoep (22%) en parkeeroverlast (20%).

Voorzieningen De voorzieningen in de buurt krijgen een rapportcijfer 6,6 en scoren daarmee iets lager dan in 2001 (6,8).

Buurtontwikkeling De grote meerderheid van de inwoners is van mening dat er niets in de buurt is veranderd. Ook verwacht men dat er in de toekomst geen veranderingen zullen optreden. Een ruime meerderheid voelt zich verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt, terwijl 15% aan geeft actief te zijn geweest om de buurt te verbeteren.

Politie Over het algemeen zijn inwoners (38%) van de Gemeente Barneveld tevreden over het functioneren van de politie in eigen buurt. Van de respondenten die de afgelopen twaalf maanden de politie in kennis hebben gesteld van een delict (aangifte/melding) is 40% tevreden over alles wat de politie in de zaak heeft gedaan, 29% was ontevreden. De beschikbaarheid van de politie wordt met een 4,1 beoordeeld. Ten opzichte van voorgaande jaren is men net als in de regio positiever over de beschikbaarheid van de politie in de eigen woonbuurt.

Gemeente Inwoners kregen een aantal stellingen voorgelegd over het functioneren van de Gemeente Barneveld als het gaat om veiligheid en leefbaarheid hun eigen woonbuurt. Het ging hierbij om de aandacht die de Gemeente Barneveld heeft voor problemen, het nemen van effectieve maatregelen, het betrekken van bewoners bij veranderingen, de communicatie en het nakomen van beloften. Over de meeste van deze aspecten oordeelt een vrij grote groep negatief. Er wordt een kental van 4,3 toegekend.

Waarden- en normendebatten In de maanden april/mei worden door de gemeenteraad in samenwerking met verschillende wijkplatforms zeven debatavonden en één jongerendebat voor de Barneveldse samenleving georganiseerd. De debatten vinden in de verschillende dorpskernen plaats. In Barneveld zelf is een verdeling over drie gebieden en in Voorthuizen over twee gebieden gemaakt. De debatten zullen zich op concrete zaken in de verschillende kernen richten en ook aandacht schenken aan de taken en rollen van diverse partijen als het gaat om knelpunten en oplossingen. De Veiligheidsmonitor zal daarbij als hulpmiddel worden ingezet.

Barneveld,3 april 2006

Mutatiedatum 03/04/2006

Naar de vorige pagina