Ingezonden persbericht


Persbericht, 3 april 2006 2006/11

poetsdiva's verklaren zuiderzeemuseum 'niet stoffig'

Zuiderzeemuseum is een levendig museum voor jong en oud

Zaterdag 1 april hielden poetsdiva's Marja en Liny, van het programma 'Hoe schoon is jouw huis' een inspectieronde door het Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum wilde hiermee duidelijk maken dat zij geen saai en stoffig museum zijn. Musea moeten af van het saaie en stoffige imago dat zij hebben. En wie kunnen er beter oordelen over stof en stoffigheid dan Marja en Liny?!

De dames deden flink hun best om enige stoffigheid te ontdekken. De linnenkast in het huishouden uit 1930 werd aan een grondige inspectie onderworpen. Ook proefden Marja en Liny hier van het eten en dronken ze gezellig een kopje koffie met de huisvrouw. Op Urk, waar men nog leeft als in 1905, leerden Marja en Liny van Marretje Romkes alles over wassen met behulp van de wastobbe. Bij de stoomwasserij kwam het 'mechanische' wassen aan bod en namen de dames het vouwwerk ter hand. In het rijk ingerichte Zaanse pand van de gegoede familie Vis inspecteerden zij de keuken en het echte toilet, waar dit huis in tegenstelling tot de eenvoudigere huishoudens, wél over beschikt.

Het oordeel
Hoe ze ook zochten, de dames hebben geen stoffigheid kunnen ontdekken. Het was in het gehele museum brandschoon. En saai was het al helemaal niet. Volgens de dames staat 'Niet stoffigheid' in het Zuiderzeemuseum voor levendigheid. "Er is van alles te beleven, zegt Marja. "Het is bijna te veel voor een dag. Wij zijn toch een aardige tijd bezig geweest met onze inspectieronde, maar hebben nog maar vier van de 130 panden bezocht. We wilden eigenlijk ook nog naar de visroker, smid, kuiper en het snoepwinkeltje. "Als ik nu snel oma wordt, kan ik hier met mijn kleinkinderen naar toe, want daar is het Zuiderzeemuseum echt heel geschikt voor", aldus Marja. Liny wil hier zelfs wel komen wonen. "Ik heb al een pand uitgezocht, dat Zaanse pand van de gegoede familie Vis is echt wat voor mij", zegt Liny. Kortom, het Zuiderzeemuseum is een levendig en eigentijds museum dat het certificaat van niet-stoffigheid dan ook zeker verdient, vonden beide dames. Directeur Kees Sperling was zeer verheugd toen hij na de inspectieronde van de poetsdiva's het certificaat 'niet-stoffig' van hen in ontvangst mocht nemen.

Ook een keer naar het Zuiderzeemuseum?
Het Zuiderzeemuseum is van 1 april maart tot en met 29 oktober van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10.00 tot 17.00 uur. Het volwassenentarief bedraagt dit seizoen E 11,50 en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar geldt het tarief van E 9,00. Naast alle speciale evenementen zijn de visroker, de stoker, smid en de huisvrouw uit 1930 dagelijks hard aan het werk en maken de bewoners van de Urker Bult graag een praatje. Voor meer actuele informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.zuiderzeemuseum.nl of tijdens kantooruren bellen met 0228 - 35 11 11. ___________________________________________________________________________Noot aan de redactie (