Nederlandse dyslexiepatiënten lezen beter & sneller door Xlens

Code red

PERSBERICHT
Geschikt voor onmiddellijke plaatsing - 3 april 2006

NEDERLANDSE DYSLEXIEPATIENTEN LEZEN BETER EN SNELLER DOOR XLENS 'Eerste positieve Nederlandse kwartaalresultaten'

Nuenen - Code Red presenteert vandaag de eerste positieve resultaten van Xlens bij Nederlandse dyslexiepatiënten. Xlens is een bril of contactlens die de leesvaardigheid bij mensen met dyslexie verbetert. Men leest dan sneller, maakt minder fouten en kan zich beter concentreren. De werking van Xlens was al aangetoond in o.a. de Verenigde Staten en Engeland. Nu is ook bij Nederlandse dyslexiepatiënten aangetoond dat:


- Een tekst 64% sneller gelezen wordt

- Er 50% minder fouten gemaakt worden tijdens het lezen

10 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan een vorm van dyslexie. Xlens werkt alleen bij mensen met een visuele dyslexie. Aan deze vorm van dyslexie lijdt ongeveer 50% van het totale aantal dyslectici. Bij visuele dyslexie is er sprake van een informatieverwerkingsprobleem van de ogen naar de hersenen.

Sinds de introductie van Xlens eind 2005 hebben enkele tientallen personen de bril aangeschaft. Dit waren voornamelijk kinderen, maar ook volwassenen. Wetenschappelijke leestesten met deze personen tonen aan dat teksten sneller gelezen worden en dat het tekstbegrip toeneemt. De proefpersonen hadden bovendien minder pauze nodig, omdat lezen niet meer zo vermoeiend is en de concentratie verbetert.

Visuele dyslexie
Onderzoek heeft uitgewezen dat negentig procent van de mensen met een visuele dyslexie baat hebben bij Xlens. De lens bevat namelijk filters die lichtstralen manipuleren en zo de kleurenniveaus van een tekst veranderen. Het voordeel van de filters is dat onderdrukte kleuren naar voren worden gehaald en dominante kleuren worden afgezwakt. Hierdoor kunnen dyslectici de tekst ineens beter lezen. Ook wordt de wisselwerking tussen beide ogen versterkt. Xlens leidt er toe dat het gemanipuleerde beeld voor de hersenen beter waarneembaar wordt.

Bril of contactlens
Aangezien Xlens niet voor iedereen werkt, wordt eerst via een eenvoudige test (20 minuten) bepaald of Xlens bijdraagt aan beter lezen. Is dit het geval dan wordt bepaald welke kleurenfilters het beste werken voor de persoon in kwestie. De bril bevat meestal een combinatie van de kleuren geel, groen, roze, rood, paars en blauw. Voor mensen die liever geen bril met gekleurde glazen willen, is er ook een variant ontwikkeld als contactlens. Deze contactlens is enkel voor de pupil gekleurd. De oogkleur blijft hierbij dus hetzelfde. Beide varianten zijn zowel met als zonder sterkte leverbaar.

Wetenschappelijk ontwikkeld
Xlens is wetenschappelijk ontwikkeld in Engeland door het Clatterbridge ziekenhuis in Cheshire. Het product is in Engeland al sinds 2002 verkrijgbaar en aantoonbaar succesvol. In Engeland maken op dit moment meer dan 25.000 mensen gebruik van Xlens. In overige landen zoals Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten zijn dat er enkele tienduizenden.

Dyslexiepatiënten kunnen voor een gratis test contact opnemen met Xlens, telefoon
0900- 788 7887.