Unicef



Unicef helpt aarbevingsslachtoffers in Iran 03 april 2006, Teheran - De provincie Lorestan in Iran is vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag door een reeks aardbevingen getroffen. De bevingen hadden een kracht tussen 4,7 en 5,7 op de Schaal van Richter.

Door de bevingen zijn 10.000 gezinnen dakloos geraakt. Velen van hen durven niet naar hun beschadigde huizen terug te keren en kamperen ondanks de kou en regen in de openlucht. "Kinderen hebben al een paar nachten buiten doorgebracht en hierdoor lopen ze het risico luchtweginfecties te krijgen," zegt Christian Salazar Volkman, directeur van Unicef Iran.

Dekens en tenten
Unicef stuurt 10.000 dekens en 300 tenten naar Lorestan. Vanavond wordt de eerste zending, bestaande uit de tenten en minstens 2000 dekens, in de stad Boroujerd verwacht. Van hieruit worden de goederen direct naar de slachtoffers gebracht. De Iraanse Halve Maan is direct na de bevingen in actie gekomen en heeft de bevolking voorzien van tenten, dekens, voedsel en andere hulpgoederen.

De meeste scholen in het getroffen gebied zijn verwoest of ernstig beschadigd en blijven tot nader order gesloten. Unicef zal de komende dagen onderzoeken wat voor hulp er nodig is op het gebied van onderwijs. Ook wordt bekeken hoe de kinderen er geestelijk aan toe zijn. Met hulp van Unicef zullen in de getroffen dorpen opvangcentra voor kinderen worden ingericht, waar ze kunnen spelen en leren en hun nare ervaringen kunnen verwerken.