Waterschap Groot Salland

'Waterschap doet voortreffelijk werk op boerenerf'

3 april 2006

Impressie vergadering Algemeen Bestuur (30 maart 2006)

Het Algemeen Bestuur van het Waterschap Groot Salland had op donderdag 30 maart haar handen vol aan de vele onderwerpen die op de agenda stonden. Diverse voorstellen werden geaccordeerd, waaronder renovatie van verschillende gemalen en de uitbreiding van de capaciteit om afvalwater te zuiveren. Daarnaast zorgde een levendige discussie over de zogeheten Cross Compliance voor veel duidelijkheid bij vertegenwoordigers van agrariërs in West-Overijssel.

De invoering van het nieuwe Europese Landbouwbeleid heeft belangrijke gevolgen voor agrariërs. Het verkrijgen van inkomenssteun wordt gekoppeld aan bepaalde voorwaarden (cross compliance), zoals het naleven van regelgeving op onder andere het gebied van milieu. Het zich houden aan deze regelgeving is daarmee een subsidievoorwaarde geworden.

In het licht hiervan voert het waterschap, op verzoek van de regering, handhavingcontroles uit op boerenbedrijven. De resultaten koppelt het waterschap terug aan de Algemene Inspectie Dienst (AID) die het op haar beurt weer moet verantwoorden aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tot zover geen probleem. Sterker nog: "Het waterschap doet voortreffelijk werk op het boerenerf", meldde bestuurslid Jan Laarman uit Dalfsen. "Echter worden naast het waterschap ook steeds meer controles uitgevoerd door de AID zelf. Wat is hier de reden van? Boeren voelen zich extra streng en dubbel gecontroleerd."
Volgens lid van het Dagelijks Bestuur Lammert Halfwerk is dat nergens voor nodig. Ook al controleert de AID zelf, ieder voert zijn eigen handhavingsmethodiek uit. Extra strenge of een gezamenlijke controle is dus niet aan de orde. "Tegelijkertijd is wel mogelijk. Maar dan zijn de boeren er ook in één keer vanaf. We werken zoals we al jaren doen. Op dat punt is er dus niets nieuws onder de zon."

Kanoroute Mastenbroek
Tevens kreeg de aan te leggen kanoroute in Mastenbroek definitieve goedkeuring. Het voltallige bestuur stemde met tevredenheid in en ziet het waterschap graag meer participeren in vergelijkbare projecten. Wel benadrukte Zwollenaar Klaas van der Wal dat de prioriteit in het kanogebied moet blijven liggen bij de landbouw. Hierin werd hij gerust gesteld door Dagelijks Bestuurslid Wim Porte: "We houden de focus op landbouw, dat staat voorop. De kanoroute is een dienst naar burgers toe. Bovendien kunnen we ook op die manier laten zien hoe we met landbouw in het gebied omgaan."

Samenwerking Belastingen
Kwaliteitsverbetering, vermindering van kwetsbaarheden en besparing op uitvoeringskosten. Dat zijn in hoofdlijnen de punten waarom het Waterschap Groot Salland een gezamenlijke belastingsorganisatie op wil richten met de waterschappen Reest en Wieden, Regge en Dinkel, Rijn en IJssel en Velt en Vecht. Hoewel deze wens al lange tijd bestond en in bestuurlijke overleggen op de agenda aanwezig was, moest het formele besluit door het Algemeen Bestuur nog wel worden genomen. Deze stemde in zijn geheel voor. Bestuurslid Jaap Hadders uit Nieuwleusen: "Ik ben erg tevreden met het resultaat dat de samenwerking kan opleveren." Voorzitter Sybe Schaap deelde ter verduidelijking mee dat de samenwerking niet alleen kansen biedt voor de vijf deelnemende waterschappen, maar ook voor andere partijen, zoals gemeenten. "Als ook dergelijke partijen inhaken, kunnen we qua efficiency nóg grotere stappen maken."

Renovatie gemalen
Het bestuur stemde verder in met renovatieplannen en nieuwbouw voor maar liefst vier gemalen. Komende zomer worden de gemalen Ankersmit bij Deventer (EUR 187.260,-), Markvoort rond Zwolle (EUR 357.000,-) en Langeslag bij Laag Zuthem (515.000,-) gerenoveerd. Daarnaast wordt EUR 399.000,- beschikbaar gesteld voor nieuwbouw van gemaal Boerhaar.

Uitbreiding rioolzuivering Kampen
Het hoogste bedrag waarop akkoord werd gegeven, betrof EUR 8.269.000,- voor uitbreiding van de rioolwaterzuivering in Kampen. Om de komende 25 jaar de toenemende stroom afvalwater uit de gemeente volgens de strengste normen te kunnen zuiveren voordat het op de IJssel wordt geloosd, is een uitbreiding van de zuivering nodig. De gemeente Kampen draagt EUR 853.000,- bij.

25 jaar bestuurder
Tijdens de rondvraag werd waterschapsbestuurder Halfwerk vanwege zijn verdiensten voor het waterschap onderscheiden met de zilveren Legpenning van de Unie van Waterschappen. Halfwerk was op 25 februari jongstleden exact 25 jaar actief als bestuurder bij het waterschap.