Provincie Groningen

Provinciale sportnota "Mitdoun = Goud!" 3 april 2006

Gedeputeerde Staten hebben de sportnota "Mitdoun = Goud!" vastgesteld. Daarin stellen GS voor om de jaren 2007 tot en met 2010 fors in te zetten op sport, met het accent op gezondheid. Er is in de nota aandacht voor talentontwikkeling, ouderensport, jeugd, sportverenigingen en activiteiten die niet-sporters er bij betrekken. De provincie gaat weer samenwerken met de 25 Groninger gemeenten en ondersteunt de gemeenten bij Sportprojecten op het gebied van Buurt, Onderwijs en Sport (BOS). Tevens wordt geprobeerd om met een deel van het provinciale én gemeentelijk geld verdubbeld te krijgen door de BOS-regeling van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat de Nederlandse bevolking te dik aan het worden is. Groningers scoren daarbij zelfs nog slechter dan het landelijk gemiddelde. Om dit een halt toe te roepen, willen Gedeputeerde Staten de gemeenten ondersteunen bij BOS-projecten. Dit zijn vooral sportprojecten voor de jeugd in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar, waarbij het onderwijs, de buurt of wijk, en bijvoorbeeld een sportvereniging moet zijn ingeschakeld. Zo heeft een groot aantal gemeenten aangegeven GSM-activiteiten (Groninger Sport Model) te willen starten. Hierbij krijgen jongeren dagelijks een uur bewegingsonderwijs op hun school.

Naast de ondersteuning aan de Groninger gemeenten wil de provincie in die periode ook sportverenigingen blijven ondersteunen. Uit een evaluatie van de provincie Groningen onder 541 Groninger sportverenigingen bleek ook dat sportverenigingen zeker een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze ondersteuning zal dan vooral geleverd worden door het Huis voor de Sport Groningen.

Door de te verwachten toename van de vergrijzing in Nederland en ook in Groningen willen Gedeputeerde Staten meer geld dan voorheen uittrekken voor oudereninitiatieven op het gebied van sport en bewegen. Ouderen sporten inmiddels wel wat meer dan vroeger, maar ze zijn lang niet zo sportief als jongeren. Daarom zullen initiatieven die gericht zijn op sport en bewegen van 55+-ers, waarbij sportverenigingen of andere sportaanbieders zijn betrokken, worden ondersteunt en gestimuleerd.

Topsport heeft een positief effect op de breedtesport en andersom. Topsporters zijn voor veel mensen een voorbeeld om ook te gaan of te blijven sporten. Voor de talentontwikkeling en talentbegeleiding van potentiële topsporters, zal het Topsport Steunpunt Noord-Nederland worden ingeschakeld.

Tot slot zal ondersteuning worden geboden aan breedtesportevenementen, die zich richten op (nog) niet sporterende mensen uit de provincie en regio. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld gehandicapten, ouderen, jongeren, waarbij sportverenigingen of andere sportaanbieders hun onderbrengen.

Belanghebbenden worden nu gevraagd om te reageren op de sportnota. Hierna zullen Gedeputeerde Staten de definitieve sportnota voorleggen aan Provinciale Staten. De verwachting is dat dit in juni zal gebeuren.

3 april 2006