Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over een vermeende door doodseskaders gepleegde moord in Zuidoost-Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 8 maart 2006 met kenmerk 2050609240.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minster van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over een vermoedelijk door doodseskaders gepleegde moord in Zuidoost-Turkije.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de ouders van de in België werkende Koerdische activisten Medeni en Derwish Ferho op 2 maart 2006 in hun woning nabij Mardin in Zuidoost-Turkije zijn vermoord? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het u bekend dat de daders, vanwege de politieke activiteiten van de zonen van deze vermoorde mensen, vermoedelijk gezocht moeten worden onder speciale moordcommando's van de Turkse autoriteiten?

Vraag 3
Ziet u een (direct of indirect) verband tussen de moord op deze niet-politiek actieve mensen en hun in België actieve zoons, waar de ene zoon werkt voor de tv-zender Roj TV en de andere zoon directeur is van het Koerdisch Instituut? Indien neen, waarom niet?

Vraag 4
Bent u bereid er bij de Turkse autoriteiten op aan te dringen deze zaak volledig tot klaarheid te brengen? Is het u bekend dat het onderzoek dat de Turkse mensenrechtenorganisatie Insan Haklari Dernegi (IHD) naar de zaak probeert uit te voeren wordt tegengewerkt? 2) Zo ja, kunt u er op aandringen dat volledige openheid voor een onderzoek wordt mogelijk gemaakt?

Vraag 5
Deelt u de mening dat de Turkse autoriteiten moordcommando's of doodseskaders moeten ontmantelen en deelnemers aan dergelijke commando's voor het gerecht moeten brengen voordat Turkije tot de Europese Unie kan toetreden? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat er een verband zou bestaan tussen de dood van Ferho Akgül en Fatma Akgül en de politieke activiteiten van hun zonen. In het rapport van de delegatie van de Turkse mensenrechtenorganisaties Insan Haklari Dernegi (IHD) en Mazlumder, die ter plaatse gesprekken heeft gevoerd met familie van de slachtoffers, de Turkse autoriteiten en de procureur die onderzoek doet naar de doodsoorzaak van bovengenoemde personen, wordt geconcludeerd dat nog geen conclusies kunnen worden getrokken en dat het gerechtelijk onderzoek terzake moet worden afgewacht. Het rapport stelt bovendien vast dat er geen aanleiding is aan te nemen dat het onderzoek door de Turkse procureur niet doeltreffend zou worden uitgevoerd. Ik wil niet speculeren over de uitkomsten van het lopende onderzoek, noch over de toedracht, noch over de eventuele daders.


1) De Standaard on line 6 maart 2006. ,,Ouders vermoord door Turkse doodseskaders'' http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=G3PP348S en de Telegraaf on line, 6 maart 2006 "Koerd in België beschuldigt Turkije van moord ouders"
2) Mededeling van het Koerdisch Instituut in Brussel


---- --