Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

03-04-2006
Aanleg riolering buitengebied: alle panden aangesloten sinds maart

Volgens landelijke wetgeving (Wet verontreiniging oppervlaktewateren en Wet bodembescherming) mag het afvalwater van alle huishoudens niet meer ongezuiverd op het oppervlaktewater of de bodem worden geloosd. De gemeenten zijn verplicht om op hun grondgebied ervoor te zorgen dat het afvalwater wordt ingezameld en afgevoerd.

Op 2 december 2003 heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van het gemeentelijk rioleringsplan de sterke voorkeur uitgesproken voor de verbrede zorgplicht. Dit betekent dat alle nog niet aangesloten panden onder dezelfde voorwaarden kunnen aansluiten. Gekozen is voor de aanleg van drukriolering voor alle percelen.

Vervolgens is er een projectplan opgesteld met als projectresultaat dat er zo spoedig mogelijk na 1 januari 2005 geen ongezuiverde afvalwaterlozing op oppervlaktewater of bodem meer plaatsvindt.

In de raadsvergadering van 20 juli 2004 is het projectplan vastgesteld en (aanvullend) krediet beschikbaar gesteld in verband met de verbrede zorgplicht. De eigen bijdrage is vastgesteld op 450,-- en de aansluitbijdrage op 201,-- Het totaal beschikbare krediet voor aanleg van drukriolering in het buitengebied bedraagt 1.135.822,--

In de september 2004 zijn er een twee voorlichtingsavonden gehouden om de bewoners van niet aangesloten panden te informeren over de voorgenomen werkzaamheden.
Op 29 maart 2005 zijn de werkzaamheden in het kader van de 'aanleg riolering buitengebied' openbaar aanbesteed. De laagste inschrijver was Wegenbouwmaatschappij Heijmans uit Bladel.

De werkzaamheden zijn in de periode van mei 2005 tot en met maart 2006 uitgevoerd. In totaal zijn circa 100 panden verdeeld over 50 clusters aangesloten op de riolering.

In verband met de verbrede zorgplicht is er aanvullende subsidie aangevraagd en verkregen bij het waterschap de Dommel en de provincie. Ook is er subsidie toegekend in het kader van de Regeling subsidiering gebiedsgericht beleid (SGB) door Dienst Landelijk Gebied.