LTO Noord

Ophokregeling duiven 2006 van kracht in Zuid-Holland

Evenals andere jaren zijn er in Zuid-Holland afspraken gemaakt tussen agrariërs en postduivenhouders over een ophokregeling voor duiven. Op grond van de Verordening Ophokplicht Postduiven is de ophokperiode voor de voorjaarsperiode 2006 vastgesteld voor de periode van 3 april tot en met 14 juni 2006.

Ter voorkoming van een besmetting met vogelgriep is landelijk een afschermplicht van kracht voor pluimveehouders en particulieren met kippen of ander pluimvee. Deze afschermplicht op zich is voor postduiven m.i.v. 15 maart 2006 ingetrokken.

De provinciale ophokplicht voorkomt afschot van postduiven bij de jacht op verwilderde duiven op landbouwpercelen. Duiven en andere vogels veroorzaken jaarlijks schade aan land- en tuinbouwgewassen. De ophokregeling houdt in dat duivenhouders dringend geadviseerd wordt de duiven binnen te houden zodat jagers in de gelegenheid worden gesteld om op verantwoorde wijze houtduiven, verwilderde duiven en andere vogels te bestrijden in de periode dat de zaden kiemen en de kiemplantjes het meest kwetsbaar zijn.

Post- en sierduiven die zich tussen 3 april en 14 juni tussen 8.00 en 18.00 uur op ingezaaide percelen bevinden, lopen een verhoogd risico om afgeschoten te worden. In verband met wedstrijdvluchten en africhtingen geldt de ophokregeling niet voor de tijd gelegen tussen 6.00 en 8.00 uur en tussen 18.00 uur en een half uur na zonsondergang, voor zaterdagen na 12.00 uur en voor zondagen en algemeen erkende feestdagen.

De regeling is tot stand gekomen in overleg met LTO Noord, de Nederlandse postduivenorganisaties en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

Dinsdag 28 maart 2006