Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT

LSVb biedt Wit-Russische student onderwijs

Utrecht, 3 april 2006 - De LSVb maakt zich hard om de Wit-Russische studenten die van hun universiteit zijn getrapt een plekje te bieden aan een Nederlandse universiteit. Tijdens demonstraties tegen de doorgestoken verkiezingen van het dictatoriaal regime in Wit-Rusland zijn de afgelopen weken honderden studenten opgepakt en van hun universiteit verwijderd. De LSVb doet een beroep op het kabinet én de universiteiten om deze studenten in het Nederlandse hoger onderwijs op te nemen.

Afgelopen zondag bezochten LSVb-voorzitter Jonathan Mijs en de studenten van "MissionToMinsk" de staatssecretaris op schiphol om zijn steun voor het initiatief te krijgen. Mark Rutte zegde deze steun toe. Deze week worden alle collegevoorzitters aangeschreven met het verzoek om op hun universiteit plaats te maken voor de gedupeerde Wit-Russische studenten. De LSVb verzoekt het kabinet en de universiteiten om zorg te dragen voor drie dingen: een visum, inschrijving bij de universiteit en huisvesting.

Eerder deze week sloot de Poolse premier reeds een contract om Wit-Russische studenten in Polen op te vangen en zetten Italië stappen in deze richting. Volgens LSVb-voorzitter Jonathan Mijs kan Nederland hierin een "drijvende kracht zijn en een voorbeeld voor de rest van Europa. De LSVb doet dan ook een dringend appèl op het Nederlands kabinet en de universiteiten. Pak deze kans en laten we onze verbale solidariteit ook in daden omzetten!", aldus de LSVb-voorzitter. De LSVb heeft de nodige contacten met Wit-Russisch oppositieleider Milinkiewicz om de getroffen studenten te bereiken.

Duizenden demonstranten werden de afgelopen weken in Wit-Rusland opgepakt omdat ze demonstreerden. De LSVb organiseerde de afgelopen weken solidariteitsdemonstraties en op initiatief van de LSVb reisde de studenten van "MissionToMinsk" af naar Wit-Rusland om een petitie aan te bieden aan Lukashenko. Naast Nederlandse Tweede Kamerleden en Europarlementariërs werd deze petitie ondertekend door CDU partijvoorzitter Von Thadden en Poolse premier Marcinkiewicz. Met de petitie werd dringend verzocht de mensenrechten te respecteren en om de demonstranten die tijdens de protesten vorige week zijn opgepakt vrij te laten.


---------------------